JAMMER, MAAR ZONDER SCHOT OP DOEL WIN JE NIET

Het Nederlands dameselftal heeft een tweede plaats weten te bereiken tijdens het WK te Frankrijk. Beter dan ooit maar een kans hadden ze niet echt tegen de VS in de finale.

Lambert Rinkens, Landgraaf 7 juni 2019, 20:09

Natuurlijk hoopten velen op de overwinning maar reëel was dat niet. Het Nederlands dameselftal deed pas voor de tweede keer mee aan een WK dus de einduitslag is prima. Het voetbal was dat echter niet. Dat mag dan een harde conclusie zijn maar de waarheid is niet altijd mooi, het blijft echter de waarheid.

In de aanloop naar de finale wemelde het al van de fouten. Een veelvoud van foutieve passes. En dan hebben we het over passes op de korte afstand. Ballen die overal naar toe gingen behalve naar de bedoelde speelster. De nu gespeelde finale leek echter al een stuk beter te gaan.

‘Leek beter te gaan’, want eerlijk is eerlijk, Nederland wist in de eerste helft goed tegenstand te bieden aan de Amerikaanse druk. Men knokte voor iedere meter maar dit leverde alleen verdedigend echt resultaat op. En daar zit het ‘m dus net in. Met alleen maar defensieve tegenstand bieden redt je het niet. Om te winnen zul je uiteindelijk wel moeten scoren.

De harde waarheid is dat het Nederlandse dameselftal in de gehele wedstrijd geen enkel, maar dan ook geen enkel schot op het doel van de tegenpartij wist af te leveren. De Amerikaanse keepster Alyssa Naeher hoefde geen enkele bal te keren.

De Nederlandse keepster Sari van Veenendaal daarentegen was de beste speelster van het Nederlands elftal. En dat zegt meer dan genoeg. Alleen al in de eerste helft moest zij meerdere malen dringend in actie komen. Iets dat zij dan ook uitstekend deed.

Inzet was er volop van de Nederlandse equipe, daar zat het probleem niet. De dames vochten er wel degelijk voor. Maar kwalitatief schoot het gewoonweg te kort. In de aanval wist men zo goed als geen enkele echte doelpoging te creëren. Een enkel afstandsschot dat naast doel verdween was de magere oogst.

Het commentaar tijdens de wedstrijd van de Nederlandse verslaggever luidde als volgt: “… men biedt goed tegenstand…”. en dat was waar. Maar met geen enkel schot op doel en alleen maar tegenstand bieden wint men geen finale. En ook dat is de waarheid.

Dat men slechts met 2-0 ten onder ging is te danken aan Sari van Veenendaal. De speelsters leverden genoeg strijd en toonden volop inzet. Kwalitatief was het gewoonweg te min. Een harde conclusie maar een andere is er eenvoudigweg niet.

Positieve afsluiter is wel dat het Nederlandse dameselftal in de afgelopen jaren enorme stappen heeft gemaakt. En dat biedt hoop genoeg voor de toekomst. En uiteindelijk mag men ook best wel trots zijn op een tweede plek bij een WK.

Fotografie: FIFA

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk