TWEE BELGISCHE CONCERNS BEZITTEN 87% VAN NEDERLANDSE KRANTEN

De Vlaamse mediabedrijven De Persgroep en Mediahuis hebben gezamenlijk 87 % van de Nederlandse kranten in handen. En dat kan dankzij Belgische staatssteun.

Lambert Rinkens, Landgraaf 8 juni 2019, 19:52

Het begon ooit met de overname van Het Parool. Langzaam maar zeker namen beide bedrijven echter een steeds groter aandeel van de Nederlandse krantenmarkt over. Inmiddels bezit De Persgroep een aandeel van ruim 50 % en Het mediahuis van ruim 30% en zijn Niet geheel op eerlijke wijze want staatsteusamen goed voor 87%.

Dit was en is mogelijk omdat de Vlaamse overheid subsidies betaald om abonnees te krijgen en te houden. Terwijl de papieren krant steeds meer lezers krijgt blijven de twee bedrijven net op die markt investeren. En de Vlaamse staatsinmenging lijkt voorlopig niet te stoppen.

De Persgoep kocht in 2015 het meest invloedrijke Deens Berlingske op en Het Mediahuis lijkt nu voor een habbekrats het belangrijke Ierse Independent News and Media op te kopen.

Hoewel de papieren krant steeds meer grond lijkt te verliezen bereiken de twee Vlaamse bedrijven echter wel miljoenen lezers en blijken zij dit aantal wel steeds verder te vergroten. Weliswaar met staatssteun dan.

Verder is het een meer dan kwalijke zaak dat zij hun freelance medewerkers financieel uitknijpen. De persgroep heeft dan ook niet voor niets de bijnaam ‘De Uitpersgroep”.

Beroepsfotografen mogen het doen voor 42 euro voor een geplaatste foto en freelance schrijvende journalisten worden uitgekleed met 15 cent per woord. Met dank aan de staatssteun uit Vlaanderen.

Meer informatie vindt u in het oorspronkelijke artikel van Follow the Money op: http://www.ftm.nl

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk