RKSV SYLVIA, CLUBJUWEELTJES & 70-JARIG JUBLIEUM

Op de foto: drie generaties Sylvianen, v.l.n.r. Hans Roeleveld, Jan Huisman en Hein Jeukens.

RKSV Sylvia is een vereniging met een rijke geschiedenis. Een club die voetbal ademt. Ter gelegenheid van haar 70–jarig jubileum een drieluik over dat wat voetbal is en blijven moet: passie!

Lambert Rinkens, Landgraaf 4 mei 2019, 20:04

Een voetbalclub viert een jubileum en dat is bijzonder en meteen ook weer niet. Laten we eerlijk zijn, er zijn wel meer clubs die jubilea gevierd hebben en dat in de toekomst ook nog wel zullen doen. We maken een afspraak om meer aan de weet te komen en dan komt er een artikel.

Althans dat dachten we. Vanaf afspraak 1 is er meteen iets duidelijk: met die ene afspraak gaan we het nooit redden. We gaan aan tafel zitten met drie generaties Sylvianen: Hein Jeukens, Jan Huisman en Hans Roeleveld. En dat is een treffer pur sang. Nu maakt een zekere Messi doelpunten van pure schoonheid. Maar dit drietal samen aan één tafel? Dat is voetbal puur. En kies dan als club maar wat mooier is.

Het drietal ademt Sylvia in en uit. We zullen in dit eerste deel de aandacht vooral op twee van hen richten. En het mag voor ingewijden geen verrassing zijn, nummer drie, Hans Roeleveld, is ook meer dan één verhaal waard.

De anekdotes en feiten rijgen zich aaneen. Hein Jeukens, voormalig voorzitter over een periode van maar liefst 27 jaar, ga daar tegenwoordig nog maar eens voor aankomen. De club is zijn een en alles.

En toeval of niet maar Hein Jeukens in net een jaar voorzitter en het 1ste elftal van de Sylvianen speelt een kampioenwedstrijd die de boeken ingaat. Een ware voetbalthriller speelt zich af voor de ogen van het onwaarschijnlijke aantal van ruim 6000 toeschouwers. En dat in de 4de klasse!

Voetbaldrama ten top bij Limburgia

We schrijven het jaar 1974. Nog een wedstrijd te gaan in deze competitie. RKSV Sylvia en FC Hoensbroek gaan met een gelijk aantal punten op kop. FC Hoensbroek wint de laatste wedstrijd te Rimburg met 0-4. Sylvia moet dus winnen. En de mannen maken het tegen RKSNE al meer dan spannend. Ze scoren de winnaar in de bijgetelde tijd en wel in de echt allerlaatste minuut, in de 97ste dus. Maar zelfs dat is pas de aanloop.

De beslissende wedstrijd moet op neutraal plaatsvinden. We bevinden ons dus op het Limburgia terrein te Brunssum. RKSV Sylvia en FC Hoensbroek spelen om de promotie naar de derde klasse. Voetbal leeft echt in die tijd. Het is een zonnige dag en ergens tussen de 6000 en 6500 toeschouwers rukken uit om deze wedstrijd met eigen ogen te aanschouwen en dat zal ze nog heel lang bijblijven. Heel lang.

Drama, spektakel van de bovenste plank en het onmogelijke toch waargemaakt, dat is voetbal. In de eerste helft golft het spel heen en weer. De mannen uit ‘de Voort’ hebben echter wel degelijk het betere van het spel maar kunnen de kansen niet verzilveren. Dan komt de thee die blijkbaar wonderen doet.

De Sylvianen komen wervelend uit de startblokken. In de 70ste minuut staat de 2-0 op het bord. De 75ste minuut is het nog steeds 2-0. Minuut 76, 77 en 78 gaan voorbij. De stand op het bord verandert niet. Minuut 79 en de bal gaat over de zijlijn. Sylvia gooit in. En dat is het moment waarop de wedstrijd kantelt. Een verkeerde ingooi en het balverlies wordt door FC Hoensbroek maximaal benut. Zij weten het net te vinden in de 80ste minuut. Nog geen drie minuten later staan de duizenden toeschouwers of als aan de grond genageld of springen vol ongeloof het spreekwoordelijke gat in de lucht. FC Hoensbroek zet het spel in 3 minuten compleet op zijn kop en brengt de score daarmee op 3-2. Ondanks verwoede pogingen èn meerdere goede kansen weet het jonge en nog te onervaren Sylvia het sportieve tij niet meer te keren.

Op de foto: FC Hoensbroek, de tegenstander van Sylvia’s voetbalthriller te Limburgia.

Clubjuwelen

Of nemen we dan Jan Huisman bijvoorbeeld, alias ‘d’r Lange’. Een reus van een man. Breedgeschouderd met enorme knuisten en dat bij een lengte van rond de 1.90. Een tegenstander die je op de grasmat liever niet tegenkomt. Maar zoals wel vaker blijken zaken anders te liggen dan men op het eerste moment voor zeker aanneemt. D’r Lange heeft een zwakke plek. En die luistert, net als bij Hein Jeukens, naar de naam Sylvia.

Hij blijkt in het bezit van een waar voetbaljuweel. Een fotoalbum gevuld met een bak aan krantenknipsels van voetbalverslagen, de standen en foto’s waar je als voetballiefhebber bij wegsmelt. En niet alleen dat, hij beschikt over een geheugen als dat van een olifant. Bij al dat materiaal weet hij ook exact wie, wat, waar en hoeveel.

“Als je daar de straat overstak achter de frituur, dan door het paadje, daar hebben we ook nog een jaar gespeeld. “, of: “… kleedlokaal of kantine? We hadden een houten keet met daarin één kast en een granieten wasbak met 4 kranen. Dat was de douche.”

Ooit had hij drie van die juweeltjes van albums. Twee heeft hij eens uitgeleend en daarna nooit meer teruggezien. Dat is zonde, meer dan zonde.

Echter, terug in het heden schuift RKSV Sylvia naar haar 70-jarig jubileum en de echte juweeltjes zijn dan dit soort leden. Leden die door dik en dun alles voor hun cluppie doen. Altijd paraat voor welke klus dan ook. Dat is de rijkdom van een vereniging. In deel twee van dit drieluik nemen we onder andere Hans Roeleveld iets nader onder de loep. Wederom een van die clubjuweeltjes rijk aan historie, verhalen en anekdotes en vooral: voetbalpassie.

Please follow and like us:
Help-Desk