RUZIE OVER LEONARDO DA VINCI BIJGELEGD, ALTHANS VOORLOPIG DAN…

Het is vandaag 500 jaar geleden dat een van de grootste geniën aller tijden het loodje legde. Dat mag oneerbiedig klinken maar Leonardo Da Vinci was bekend met de dood.

Lambert Rinkens, Landgraaf 2 mei 2019, 19:59

Vandaag wordt wereldwijd de dag gememoreerd dat Leonardo da Vinci overleed. Da Vinci oftewel het genie. Uitvinder van onder andere: de fiets, de parachute, de onderzeeboot, de voorloper van de mitrailleur en een massa ander wapentuig dat menig ander letterlijk de kop koste. Kunstenaar, wetenschapper èn onderzoeker van het menselijk lichaam.

En dan wordt het verhaal lichtelijk minder fris. Voor dat onderzoek moest hij nogal wat snijwerk verrichten. Vrijwilligers vond men daar 500 jaar geleden ook niet echt voor. Leonardo nam zijn toevlucht tot de lijken van geëxecuteerden of andere overledenen. En het was lang niet altijd de legale weg die Leonardo bewandelde om die lijken te bemachtigen.

Verder is hij dan natuurlijk ook de schepper van de Mona Lisa. En dat levert een probleem op. De Italianen zeggen dat het werk van Italië is, immers Leonardo was Italiaan. De Fransen zeggen dan op hun beurt: bekijk het maar. Het werk was eigendom van een Franse koning en is dus Frans staatseigendom. En dat gaat nu al eeuwen zo.

Vandaag werden ruzie en geharrewar dan eindelijk bijgelegd. De Franse president Macron en zijn Italiaanse ambtsgenoot Mattarella bezochten vanmorgen samen het graf van de kunstenaar, alias lijkensnijer, Da Vinci.

Tijdens de plechtigheid vanmorgen zou de ruzie dan zijn bijgelegd. Vraag is natuurlijk voor hoelang?

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk