LE LOCLE – MORGES IS VOOR STEFAN KÜNG

Het zou een rit voor de sprinters moeten worden. Immers zat er maar een serieuze beklimming in het parcours, de ‘Mollendruz’ op 80 kilometer van de finish. Of een kans voor de aanvallers. Het werd een een aanvaller.

Lambert Rinkens, Landgraaf 2 mei 2019, 19:04

Het parcours

De Col de Mollendruz met een hoogte van 1180 meter de enige echte berg die vandaag op de kaart staat. Het is een klim van bijna 9.5 kilometer met een gemiddelde van 5.4%. Om het daarom een vlakke rit te noemen gaat echter weer te ver. De rit van 174 kilometer gaat over meer dan een Zwitserse molshoop en vreet bakken met energie.

De laatste 30 kilometer gaan op een soort van vals plat bergafwaarts. Mocht het peloton daar grotendeels nog bij mekaar zitten, zou er op wel eens op een razend tempo de sprint geformeerd gaan worden.

Le Locle – Morges

Vrij vroeg vormt zich een zestal. Stefan Küng, Geminas Bagdonas, Frederick Backert, Claudio Imhof, Nathan Brown enz Jorge Arcas. Overigens is Küng voor de Zwitserse wielerfans de nieuwe hoop. Hij is een uitstekend tijdrijder en wordt door hen gezien als de nieuwe Fabian Cancellara. Het groepje Küng neemt maximaal 5 minuten voorsprong vooraleer het peloton weer orde op zaken denkt te stellen en het verschil terugbrengt naar de ruim 3 minuten.

‘Denkt te stellen’ want het zestal blijft vooruit. Op zo’n 35 kilometer van de finish maakt Küng iets meer vaart en halveert hiermee de kopgroep. Hij, Backaert en Bagdonas blijven nog over. Hun voorsprong daalt nu echter naar rond de anderhalve minuut.

Dan begint het te regenen en even later valt het met de bakken tegelijk uit de hemel. De weg wordt spekglad. Het gaat iets langer vals plat naar boven als Küng doorduwt met nog 20 kilometer te gaan. Bardonas moet lossen. Küng blijft soepel rijdend doorzetten en een minuut later ziet ook Backaert hem van zich wegrijden.

Op fe foto een andere Zwitserse winnaar: Ferdy Kübler

Inmiddels blijken Küng’s kansen alleen maar te stijgen. Het peloton wil niet. Alleen het Bora team wil hem halen maar niet ten koste van alleen maar hun ploeg. Het Jumbo team zit op kop en weigert harder te gaan. Zij hebben bij een massasprint weinig baat en gaan het werk niet voor een andere ploeg opknappen. En Küng?

Die is zoals eerder al gezegd tijdrijder met als ander handelsmerk dit soort ontsnappingen. Die raast door de regen en neemt alle mogelijk risico’s voor lief. Hij scheert langs de vluchtheuvels en rijdt vol over de spekgladde wegmarkeringen.

Met nog 7 kilometer te gaan ziet men het peloton breed over de weg rijden, het is gedaan. Küng rijdt solo naar zijn 10de overwinning als prof en derde zege in totaal in de Ronde van Romandië.

Overigens, gisteren reed hij als eerste La Chaux de Fonds binnen dat bekend is voor zijn aldaar gemaakte horloges. De plaats had daarvoor een prijs uitgeloofd: een weekeindje voor 2 personen en een horloge natuurlijk.

De uitslag

In het algemeen klassement verandert in de kop niets en blijft Primoz Roglic koploper. De rituitslag:

  • 1: Stefan Küng (Zwi)
  • 2: Sam Bennet ((Ier)
  • 3: Sonny Colbrelli (Ita)
  • 4: Simone Consonni (Ita)
  • Elia Viviani (Ita)

Fotografie: AFP

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk