RONDE VAN ROMANDIË KENT KORTE MAAR HEFTIGE PROLOOG

De 72 jaar oude ronde bungelt net tussen de laatste voorjaarsklassieker en de eerste grote ronde en net daar zit het probleem van deze toch heel mooie meerdaagse koers. Een inleiding in de Ronde van Romandië.

Lambert Rinkens, Landgraaf 30 april 2019, 18:35

Het is de echte afsluiter van het voorjaar maar geen klassieker. De laatste van de klassiekers, Luik – Bastenaken – Luik, is net enkele dagen verreden en de Giro d’Italia ligt op de loer. En dat laatste ‘nekt’ de Ronde van Romandië.

Met alle respect voor de deelnemers voor de meerdaagse Ronde van Romandië maar de toppers van het voorjaar èn de topfavorieten voor de Giro laten het afweten. De koers past niet in hun voorbereiding. En dat terwijl de koers zeker de moeite waard is.

Wellicht is Romandië een van de mooiste plekjes in Europa, een van de meest bergachtige is het zeker. En toch is het een ronde voor klimmers èn tijdrijders. De afsluitende rit is een tijdrit, eigenlijk dus twee elementen waarin de goede ronderenner zou moeten uitblinken en toch laten deze het wat deze koers betreft afweten. Dat was in het verleden wel anders.

De geschiedenis

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Zwitsers wielrennen werd in 1947 voor het eerst de ronde georganiseerd. En in dat verre grijze verleden stond de toen echt wel bekende Belgische renner Désiré Keteleer, ‘den Dis’ als uiteindelijke winnaar op de bovenste trede van het ereschavot. Geen echte veelwinnaar maar ettelijke ereplaatsen bezette hij wel en als meesterknecht had je aan hem zeker geen verkeerde.

Op de foto: Désiré Keteleer met zijn legendarische ploegennoot Wim van Est.

Een blik op het lijstje met winnaars en we komen toch menige klasbak tegen. Kübler in 1948 gevolgd door Bartali in ’49, Fachleitner in 50, Eddie Merckx ’68, Felice Gimondi ’69, Thévenet, Zoetemelk en ga maar door. Grote namen zat op. Nu liggen de zaken echter anders, het past niet meer.

Menige rondefavoriet kiest nu voor een hoogtestage, keert dan voor een klassieker terug in het peloton, kijkt daar hoe de vorm is en probeert die dan vast te houden tot aan en in de Giro. De Ronde van Romandië met een meer dan groot aantal ‘klimkilometers’ past daar niet meer in. Bovendien herbergt het afdalen fiks wat risico’s in zich die net voor een van de drie grote klappers van het jaar liever vermeden worden.

Voor veel van de ploegen is deze meerdaagse koers bovendien de kans om nieuw talent de kans te bieden om zich te bewijzen en door te breken. Neem de jonge David Gaudu van FDJ maaar als voorbeeld. Klein en smal, maar zeker een belofte. Hij zal vandaag op slechts 9 seconden van de winnaar eindigen.

De proloog

Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Pimoz Roglic van de Jumbo ploeg rijdt en de Ronde van romandië en de Giro. Hij wil zijn vorm vasthouden. En grote uitzondering is de Welshman en Tourwinnaar van verleden jaar Geraint Thomas. Waarbij wel vermeld moet worden dat de Tour nog even te gaan is. Maar laten we wel wezen, er rijden verder genoeg andere heel puike renners wèl mee.

Het parcours van deze proloog mag dan wel maar net iets meer zijn dan 3.8 kilometer, maar die hakken er wel in. Een korte maar heftige opening. We gaan door de straten van Neufchatèl vandaag.

Startend op het schavot de plank af. Vol aanzetten om snelheid te maken, over het stuur liggen de mond wagenwijd open om zuurstof te pakken, zo veel mogelijk zuurstof pakken en vasthouden die snelheid. Maar dat is lastig, de bochten ‘liggen verkeerd’. Iedere keer opnieuw jezelf weer opgang trekken. Geen kans om echt goed in je ritme te komen.

De eerste 1.5 kilometer is vlak te noemen. Over brede straten gelijk een boulevard, dan verandert de hele setting. De renners nemen een bocht en krijgen een 10% helling voorgeschoteld over stenen in een smalle straat. Het klimmetje duurt enkele honderden meters waarna het afdalen is richting het Meer van Neufchatèl nog een paar honderd meter vlak, enkele bochten en over de meet.

De Nederlander Steven Kruijswijk start als allerlaatste en behoort, net als Geraint Thomas en Emanuel Buchmann, tot de favorieten op de eindzege. Helaas voor Kruijswijk zit een ritzege er vandaag niet in. Als hij de schade weet te beperken tot 15 à 20 seconden zal hij tevreden kunnen zijn. Maar hij doet beter, slechts 8 seconden, een mooie start voor ‘De Kleerhanger’ uit Nuenen.

Twee Slovenen nemen plek 1 en 2, met het minimale verschil, voor hun rekening gevolgd door een Zwitser. De rituitslag:

  • 1: Jan Tratnik, (Slo)
  • 2: Primoz Roglic (Slo) +0.01
  • 3: Tom Bohli (Zwi) +0.03
  • 4: Tony Martin (Dui) +0.04
  • 5: Geraint Thomas (GB) z.t.Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk