HEEMKUNDE, MIJNSTAKING EN GEVOLGEN DAARVAN IN DE OORLOG

Dodenherdenking en bevrijding worden jaarlijks herdacht. Heemkundevereniging Landgraaf houdt in dit kader een lezing waarin in gegaan wordt op de mijnstaking tijdens de bezetting en.

Lambert Rinkens, Landgraaf 30 april 2019, 18:02

De generatie die de bezetting meegemaakt heeft wordt steeds kleiner. Dit betekent echter niet dat dodenherdenking en bevrijding minder aandacht verdienen. Vooral in deze tijd waarin extreem-rechts weer de kop op steekt in Europa en elders is het weten van absoluut belang.

Ook de huidige generaties moeten weten wat fascisme en nazisme echt inhouden. Heemkundevereniging Landgraaf organiseert daarom een lezing over de mijnstaking tijdens de oorlog. Deze mijnstaking heeft uiteindelijk aan meerdere mensen het leven gekost en voor anderen een enorme bak aan ellende betekent.

“Vanaf de Duitse nederlaag te Stalingrad in januari 1943 werd duidelijk dat Hitler de Tweede Wereldoorlog zou kunnen gaan verliezen. Dit zou echter nog een zeer moeizaam proces worden. Ondertussen nam de druk op de bezette gebieden gigantisch toe……… “, de betekenis van deze inleiding ligt in de gevolgen die het genoemde proces met zich mee zou brengen. Ook hier in Limburg waren de gevolgen absoluut kwalijk te noemen en onder andere daar gaat de lezing over.

De lezing wordt gehouden door Martin van der Weerden op donderdag 16 mei in de Parochiezaal van Nieuwenhagerheide. Deze is bereikbaar via het Multifunctionele Centrum An de Voeegelsjtang aan de gelijknamige straat nr 12 in Nieuwenhagen-Landgraaf. De lezing is voor iedereen, dus zowel leden als niet-leden van de heemkundevereniging zijn welkom en is gratis toegankelijk. Aanvang is om 19:30 uur.

Meer informatie over de Heemkundevereniging vindt u op: http://www.heemkundelandgraaf.nl

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk