ALAPHILIPPE MEESTER OP ‘DE MUUR VAN HOEI’

De Muur van Hoei bleek net als in de afgelopen zes verreden edities de beslissing te brengen. Deceuninck-Quick Step kopman Julian Alaphilippe zou dan de afmaker zijn, volgens plan. Een verslag.

Lambert Rinkens, Landgraaf 24 april 2019, 19:20

Natuurstenen huizen en boerderijen. De wegen voeren over een op- en af van heuvels en door open veld waar de wind de renners te pakken neemt. Het peloton raast met een gemiddelde snelheid van over de 40 km/h over de wegen door de Ardennen en de provincie Luik. Zelfs kastelen met de meest welluidende namen krijgen van het wielervolk geen aandacht.

De coureurs snellen eraan voorbij zonder er al te veel oog voor te hebben. Tijdens de koers concentreren zij zich op de twee meest noodzakelijke zaken: niet tegen het asfalt smakken en de van de ploegleider meegekregen opdracht vervullen. Mits dat kan, want die kan wel veel willen, maar hij is echt niet de enige ploegleider in de koers die van alles en nog wat opdraagt aan zijn renners. Daarbovenop zijn er dan ook nog eens een kleine 150 renners die ook nog eens op van alles en nog wat hopen.

De koers

Een vijftal van hun neemt het koersverloop in het beginstadium in handen. Van Rooy, Carpenter, Bouwman, Wirtgen en Rosskopf zonderen zich af van het peloton en nemen maximaal een zestal minuten. dat mag veel lijken maar de koers is nog lang en het peloton weet dat diezelfde zes minuten te doen zijn.

Ook Romain Kreuziger ging vandaag onderuit.

Met nog 60 kilometer te gaan schieten de renners aan Chateau Belle Maison voorbij. Jammer voor het kasteel maar de finale neemt langzaam zijn vorm aan. Ploegen beginnen hun pionnen naar voren te schuiven. Op kop zijn nog Carpenter, Bouwman en Rosskopf over. Achter hen zitten de ‘poursuivants’, de achtervolgers.

Dit tweede groepje volgt hen op rond de minuut. Er sluiten zich steeds meer renners bij hen aan die de sprong van peloton gemaakt hebben. Vooral Team Katusha wil mannen voorop hebben. Zij sturen nog eens twee renners die de overstap moeten maken.

Nog 49 kilometer en renners, volgauto’s, motoren en ambulance laten het Chateau de Vierset voor wat het is. Dan met nog maar 42 kilometer voor de boeg staat topfavoriet Alaphilippe langs de kant van de weg. Een snelle fietswissel volgt. Zo rap mogelijk zet hij de achtervolging in. De kin op het stuur en compleet ineengedoken op de fiets tijdens de afdaling.

Op dat moment lijkt men gewacht te hebben. Een Astana renner schiet weg uit het peloton. Het tempo gaat omhoog. De Fransman Alaphilippe heeft zes kilometer nodig om weer tussen de volgauto’s en het peloton te komen.

Tot de meet zijn het 35 kilo,meter. Het peloton neemt bergaf de bocht en plots gebeurd het. Een stoeprand van 50 centimeter hoog en verschillende renners liggen even later kermend op de straat. En het zijn niet de minste renners die gewond en uitgeschakeld zijn: Adam Yates, Roman Kreuziger en Dominico Pozzovivo sieren op niet bedoelde en pijnlijke wijze het asfalt. Weer enkele favorieten minder. Pater Sagan viel enkele kilometers eerder al af te schrijven wegens ziekte.

Dominico Pozovivo was een van de slachtoffers bij de val na de afdaling.

Finale

Het rennerspak neemt voor de tweede keer de Muur van Hoei vandaag. De koplopers zijn of worden daar meedogenloos opgeslokt door de op hongerige wolven lijkende massa. Na de top vormt zich een grotere kopgroep van rond de 20 renners. Op de Côte de d’Ereffe ontsnapt Marczinski en neemt 15 seconden. Mohoric maakt de sprong en het duo blijft vooruit. Tot op de Muur van Hoei dan. Daar is het meteen afgelopen.

Jakop Fuglsang zet even later de aanval in en neemt enkele meters afstand. Er is maar een renner die mee kan: Julian Alaphilippe. Niemand kan nog echt volgen met dit tweetal. De twee nemen meter op meter. Alaphilippe zet de demarrage in op het steilste stuk van de klim. Fuglsang is taai, heel taai. Hij knokt voor alles wat hij waard is. Hij komt nog met zijn voorste tube tot aan de naaf van Alaphilippe’s achterwiel. Maar die heeft dan al een arm in de lucht, een grijns van gelukzaligheid en wat belangrijker is: zijn voorste tube als eerste over de meet gebracht. En dat voor de tweede keer en opeenvolgend.

De uitslag

  • 1 Julian Philippe (Fra)
  • 2 Jakop Fuglsang (Den) z.t
  • 3 Diego Ulissi (Ita) +0.06
  • 4 Bjorg Lambrecht (Bel) +0.08
  • 5 Maximillian Schachmann (Dui) +0.08

Fotografie: Photo News

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk