MATHIEU VAN DER POEL WINT AMSTEL GOLD RACE MET FENOMENALE SPRINT

Ronduit fenomenaal was de finale van de Amstel Gold Race te noemen. Mathieu van der Poel lijkt hèt niet te stoppen talent van de Nederlandse wielertoekomst te zijn geworden. Een verslag van de koers en meer.

Lambert Rinkens, Landgraaf 21 april 2019, 19:24

Dat een Nederlander eindelijk weer leven in de Amstel Gold Race heeft geblazen mag dan een geluk of toeval zijn, de manier waarop Mathieu van der dit deed was het allesbehalve.

Lelijke naam

Keutenberg naar boven en dan is de strijd beslist, wie daar aan kop weg is gaat winnen. Een beeld waar de Limburgse klassieker maar niet aan leek te kunnen ontsnappen. Vandaag blies Mathieu van der Poel nieuw leven in Nederlands enige klassieker met een helaas oerlelijke naam.

Een klassieker heeft uitstraling. Zijn eigen uitstraling, iedere klassieker voor zich. En daar hoort ook de naam bij. Dat is het gene wat je uitspreekt. Een mooie, klinkende waar geschiedenis in zit. Parijs-Roubaix of de Brabantse Pijl.

Zet daar Amstel Gold Race tegenover. Tja… een nog lelijkere naam kun je voor een wielerklassieker moeilijk bedenken. Nederland heeft maar één klassieker en die heeft dan zo’n draak van een naam.

Vergelijk het nu maar eens met Gent-Wevelgem, Luik-Bastenaken-Luik, Rund um den Hennigerturm of Milaan- San Remo. Daar sta je dan met je Amstel Gold Race. Hetgeen niet wegneemt dat het toch echt een hele mooie en zware klassieker is. De naam is gewoonweg zonde.

Een verslag van de laatste kilometers

Nog ruim 60 kilometer.

Het peloton rijdt de hele dag al op een hoog tempo. Er ligt een kleine kopgroep voorop. Hun voorsprong slinkt echter danig o.a. door het werk van de Astana ploeg en Quick Step. In die twee ploegen rijden Alaphilppe en Fuglsang die we diep in de finale nog tegenkomen.

Nog iets meer dan 40 kilometer.

De finale komt op gang. De favorieten melden zich aan het front en minimaliseren de voorsprong van de koplopers tot rond 1 minuut. De vluchters houden steeds minder grip op het verloop van de koers, zo lijkt het.

Nog 43 kilometer, Gulperberg.

Mathieu van der Poel toont zijn vermogen en zet een fikse aanval in. Astana-renner Izagire plakt echter aan zijn achterwiel. Niet ver daarachter dendert het peloton over de Limburgse wegen in hun kielzog.

33 kilometer.

Alaphilippe en Fuglsanghebben nog net 10 seconden voor op Woods, Kwiatkowski en Trentin. Van der Poel volgt een een groep met andere klasbakken op ruim 20 seconden.

30 kilometer.

Het pleit lijkt steeds meer beslecht in het voordeel van de koplopers. Van der Poel en de anderen verliezen seconde op seconde. De achterstand is inmiddels opgelopen tot 40 seconden.

De Cauberg, Valkenburg aan de Geul.

De twee koplopers Alaphillipe en Fuglsang blijven voorop. Dit lijkt dan nu toch echt de beslissing te zijn. Deze twee renners zullen in een sprint moeten gaan uitvechten wie de trofee in de lucht zal steken. Alaphilippe lijkt hier meer dan in het voordeel mee te zijn. Hij is de betere in de sprint.

Laatste 2 kilometer.

Alaphilippe en Fuglsang snellen over de bijna vlakke weg naar de meet. En het onmogelijke gebeurt; Mathieu van der Poel zet er de vaart in. Hij sleurt op kop van de achtervolgende groep achter de koplopers aan. Van kop af trekt hij een sprint aan. En dit terwijl de achterstand enorm is. Hij blijft echter door sprinten. Hij ontwikkelt een snelheid die ronduit fenomenaal is. Op de laatste meters raast hij aan de twee voorbij. Pure klasse van een winnaar.

Mathieu van der poel Zet deze overwinning bij een gestaag groeiende lijst dit voorjaar; Brabantse Pijl, GP Denain en Dwars door Vlaanderen. Een nieuwe Nederlandse topper lijkt te zijn opgestaan.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk