HET HART VAN PARIJS STAAT IN BRAND

Het hart van Parijs, wellicht het hart van Frankrijk stond en staat in brand. De 850 – jarige kathedraal is de ziel van Frankrijk. Ook voor menige Franse niet katholiek.

Lambert Rinkens, Landgraaf 15 april 2019, 22:14

Of het aan de werkzaamheden lag die momenteel aan de Notre Dame werden uitgevoerd of dat er een andere oorzaak voor de brand te noemen is, blijft voorlopig nog een raadsel. Feit is dat het hart van Parijs volledig vernietigd is.

Het duurde een uur lang voordat de brandweer echt aan de slag kon. De wagens kwamen niet door het verkeer heen. Tegen de tijd dat de bluswerkzaamheden echt gaande waren was het grootste kwaad al geschied.

Duizenden Parijzenaren omzomen de oevers van de Seine en volgen compleet terneergeslagen de brand van hùn Notre Dame de Paris. In 2013 vierde men nog het 850- jarig jubileum. Nu ligt de ziel van Parijs in de as.

De dakstoel is ingestort,de spitsen aan de achterzijde storten live voor de camera’s in de diepte. Het grootste deel van de onmetelijk waardevolle kunstschatten die zich in de kathedraal bevonden zijn door het vuur verzwolgen. Alleen enkele beelden ontsnapten aan de vuurzee. Zij werden kort geleden in verband met werkzaamheden uit de kathedraal weggevoerd.

Voor Parijs èn Frankrijk is dit een enorme dreun. Een dreun die men nog jaren zal voelen in het hart van Frankrijk. De klokken van de Notre Dame gaven meer dan 800 jaar lang bericht van goede en slechte tijdingen.

Nu zijn de klokken stil. Het is natuurlijk koffiedik kijken maar een goede gok zou zijn dat Frankrijk de Notre Dame weer zo goed mogelijk zal restaureren. De kunstschatten mogen dan verloren zijn gegaan. Herrijzen zal de Notre Dame meer dan waarschijnlijk wel.

Afbeeldingen: Getty Images

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk