SCHUTTERIJ ST. JOSEPH WAUBACH HEEFT BIJZONDERE ST. JOEP

Traditiegetrouw opent schutterij St. Joseph Waubach op St. Joep haar seizoen. Deze op zich alle bijzondere dag werd gisteren wel heel speciaal. Zo speciaal dat heel Nederland de schutterij op tv kon volgen. Een reportage van onze verslaggever.

Lambert Rinkens, Landgraaf 25 maart 2019, 18:20

In café het Stenenkruis is het op de vroege morgen al vol. Het geroezemoes is niet van de lucht. De leden van schutterij St. Joseph verzamelen zich voor het eerst op deze dag. Van het café uit gaan het naar de woning van de koning om dan de rondgang door het dorp verder te vervolgen.

Terwijl het grootste deel van schutterij zich echter om 09.00 uur in het café verzamelde, was een aantal leden in de st. Joseph kerk druk in de weer om samen met pastoor Smeets en een compleet tv team van de KRO de nodige voorbereidingen voor de live uitzending van de aanstaande mis af te sluiten. De crew van de KRO en hun materiaal trokken op zich al de nodige aandacht. En laten we eerlijk zijn. Een landelijke live uitzending uit het Waubachse gebeurd echt niet elke dag. Daar komt dan de schutterij ook nog eens meer dan aardig bij in beeld en de zondag is op zich al bijzonder en geslaagd te noemen.

De voorbereidingen verliepen dus met het nodige succes. De viering verliep zo ongeveer vlekkeloos. De schuttersmis werd landelijk uitgezonden en de vlag èn de vereniging kwamen regelmatig meer dan prominent in beeld.

Na de mis werden twee van de leden geïnstalleerd ‘onger de vaan’. Bjorn Schiprowski en Robin Starmans legden de eed af op een plek ide voor de schutterij en haar leden heel wat waarde heeft. De nieuwe leden werden geïnstalleerd bij de gedenkplaten die nu zich al enkele jaren aan de gevel van de kerk bevinden. Op de platen staan de namen van de overleden leden. Een plek waar de schutterij dus iedere keer opnieuw met de nodige emotie bijeenkomt en de gedachten terug in de tijd gaan. Terug naar de tijd die mooie en ook heel vaak van de nodige humor voorziene momenten in herinnering brengt.

Vervolgens nam de schutterij de rondgang door het dorp weer op om tot rust te komen bij gemeenschapshuis ’t Stroatje. Aldaar werd de nodige aandacht geschonken aan de inwendige mens. En wederom werden er nu opnieuw leden in het zonnetje gezet. Ludo Lebon en Rob Brouns vierden gisteren hun 25- jarig jubileum. Meer dan terecht ook daar de nodige aandacht voor. Maar ook daar hield de bijzondere dag niet mee op.

Enkele uren later konden de schutters echt tot rust komen in het ‘Schutteheem’. De traditionele feestdag had nog een verrassing in petto. Commandant Sjaak Robroeks doneerde een tijdje gelden een bedrag aan de schutterij om het st. Joep comité ook financieel te steunen. Een hele mooie geste natuurlijk.

Ware het niet dat de sponsoring van de feestdag eigenlijk al zo goed als rond was. Van het door Sjaak gesponsorde bedrag kon een heel mooie windbuks aangeschaft worden die ook de jongste schutters aan de buks laat wennen. De geste van Sjaak bracht het comité en anderen op het idee om hun commandant in het zonnetje te zetten.

Het fiks aantal jonge leden binnen de schutterij kan in de toekomst onderling de strijd aangaan met de ‘Sjaak Robroeks buks’. Commandant en schuttersvriend Sjaak was duidelijk meer dan onder de indruk van deze bijzondere blijk van waardering.

Een hele bijzondere dag met meer dan een bijzonderheid. Meest bijzondere zijn en blijft echter de vriendschap en verbroedering onderling. De geste om een buks een naam te geven mag voor velen vreemd lijken. Binnen een schutterij is en blijft het echter bijzonder.

Meer informatie over schutterij St. Joseph vindt u op: http://www.facebook.com/Schutterijwaubach/


Please follow and like us:
Help-Desk