11 MAART BLIJFT BIJZONDERE DAG IN JAPAN

Voor velen is het de tsunami die in herinnering blijft. De tsunami of de kernramp van Fukushima, maar het was een aardbeving die de ramp veroorzaakte. Een van de zwaarste aardbevingen ooit gemeten.

Lambert Rinkens, Landgraaf 11 maart 2019, 15:12

De Tõhoku aardbeving is de officiële naam. Maar dat zal de meeste mensen buiten Japan niet zo bijster veel zeggen. Tsunami en Fukushima daarentegen wel. Maar beiden werden in werking gesteld door de Tõhoku aardbeving.

De vierde zwaarst ooit gemeten aardbeving. Zeventig kilometer buiten de kust van Oshika schiereiland met tussen de 9.0 en 9.1 op de Richter-scala. Dit veroorzaakte de tsunami met golven van een hoogt die over de 40 meter hoogt bereikten. Bij Ryõri Baai werd 40.1 meter gemeten. De kracht waarmee deze golven naar het land toe raasden, dreef ze tot 10 kilometer landinwaarts in het Sendai gebied.

De golven van de tsunami verpletterden alles wat ze op hun weg tegenkwamen. Meer dan 10.000 mensen kwamen er door verdrinking om het leven. Echter ook het door voorwerpen in de golven getroffen worden of door de golven ergens tegenaan gegooid worden doden duizenden. Volgens laatste politiecijfers kwamen er 15.896 mensen om, 6.157 raakten er gewond en 2.537 worden er nog steeds vermist.

De lijst met cijfers over het aantal beschadigde huizen toont aan hoe groot het getroffen gebied is. Totaal vernielde huizen: 121.778, half-vernield: 280.926 en 699.810 huizen gedeeltelijk beschadigd.

In de nabijheid van Tokio vonden er bij de Cosmo olieraffinaderij verschillende explosies en branden plaats. Het duurde tien dagen om deze onder controle te krijgen en te blussen.

En daar moet de ramp met de kerncentrale in Fukushima nog bij opgeteld worden. In drie van de reactoren in de centrale vonden explosies plaats. Omwonenden in een straal van 20 kilometer werden geëvacueerd. velen van hen kunnen nooit meer terug naar hun woningen of land. De Japanse regering doet overigens zo goed als niets om deze slachtoffers tegemoet te komen.

Het drinkwater in Tokio, Saitama en andere steden was radioactief vervuild. Het hele gebied is radioactief besmet en in tegenstelling tot wat een ieder dan verwacht is de Japanse regering van plan om de centrale weer op te starten.

In Japan zijn er nog steeds duizenden en duizenden die wachten op hulp van de Japanse regering. Deze investeert echter liever miljarden in de Olympische Spelen. De slachtoffers van de aardbeving en tsunami kunnen blijkbaar wel wachten aldus de overheid. Premier Abe laat liever een beeld zien van een perfect Japan. Daar passen de slachtoffers en radioactief besmet gebieden niet in.

Duizenden slachtoffers willen naar hun huizen en land terug maar mogen dat niet. Generaties lang waren families boeren of visser. Zij werden allen verdreven van hun land of dorp. En veel aanstalten om deze mensen echt te helpen maakt de Japanse regering niet.

Perfect ogende Olympische Spelen leveren een mooier beeld. Althans dat denkt de Japanse regering…

Bron: Wikipedia

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk