TURKIJE ELIMINEERT NU OOK INTERNATIONALE PERS

Seibert leeft al sinds jaren in Turkije en zijn collega Brase is chef van het ZDF Istabul kantoor. Zij moesten op last van de Turkse autoriteiten het land verlaten.

Lambert Rinkens, Landgraaf 10 maart 2019, 17:13

ZDF, NDR en Der Tagesspiegel stonden behoorlijk raar te kijken deze week. enkele van hun voornaamste medewerkers zijn vanmorgen door de Turkse autoriteiten het land uitgezet.

Thomas Seibert, Jörg Brase en Halil Gülbeyaz werd de aanvraag voor een pers accreditatie afgewezen en normaal gesproken moet daar ook een reden voor opgegeven worden. Turkjie gaf echter helemaal geen reden op, zo liet ZDF-Istanbul chef Jörg Brase weten.

Op 1 maart kregen Seibert en Brase per email de mededeling dat zij het land moesten verlaten. Ook een derde Duitse journalist, Halil Gülbeyaz, ontving deze boodschap. De Turken lieten weten dat men andere journalisten naar het land kon sturen. Turkije lijkt van mening te zijn dat zij kunnen bepalen wie naar hun land gestuurd mag worden om er over te berichten.

De afgelopen jaren hebben de Turkse autoriteiten alles in het werk gesteld om de media de mond te snoeren. De Turkse nationale media is al zo goed als monddood. Nu lijkt men de internationale pers ook tot zwijgen te willen brengen.

Maar niet alleen de Duitse media heeft een probleem met Turkije. Er zijn ook al langere tijd Duitse staatsburgers in de Turkse gevangenissen opgesloten omdat ze uitspraken deden die de turken niet bevielen.

De Duitse regering noemt deze laatste Turkse beslissing onacceptabel en onbegrijpelijk. minister van Buitenlandse Zaken Maas gaf bovendien aan Duitse burgers het advies om niet naar Turkije af te reizen in verband met een hoog risico op arrestaties.

Bron: ZDF, Der Tagesspiegel

Fotofrafie: AFP


Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk