INTERNATIONALE VROUWENDAG, CLARA ZETKIN

Na Louise Otte-Peters was het aan Clara Zetkin om de volgende onmisbare bouwsteen te leggen voor de gelijkheid van de vrouw. Clara Zetkin maakte ondanks alle mannelijke tegenwerking de volgende grote stap.

Lambert Rinkens, Landgraaf 8 maart 2019, 20:15

Tegenwoordig is het zo goed als onvoorstelbaar waar vrouwen 100 of 150 jaar geleden nog tegenop moesten boksen. De vrouw had dat te doen wat de man zei. Dat was Gods wil. Alles en iedereen die het daar niet mee eens was hoorde eigenlijk in de gevangenis thuis. Althans, dat was de mening van de heersende mannelijke klasse.

De leefomstandigheden in de steden waren ronduit miserabel en volstrekt misdadig te noemen. Wat tegenwoordig als woning wordt beschouwd was rond 1900 niet meer dan één kamer. In die ene kamer woonde de complete familie. Grootouders, ouders, kinderen en kleinkinderen. Constant een gebrek aan voeding en kleding. Ziektes, kinderen die op hele jonge leeftijd onnodig stierven en vrouwen die veelal in het kraambed het leven lieten waren schering en inslag. De vrouw was meestal diegene die het gelag mocht betalen. Maar te vertellen had ze niets.

Clara Zetlin

In het boerendorp Wiederau in Sachsen wordt op 5 juli 1857, Clara Josephine Eissner geboren als dochter van schoolmeester Gottfried Eissner en Josephine Vitale. Clara heeft geluk. Haar vader is schoolmeester en haar moeder is van oorsprong een goed opgeleide Francaise. Clara krijgt op deze wijze letterlijk van huis uit een goede opleiding. Het gezin verhuisd later naar Leipzig en Clara komt door haar achtergrond op het College voor Vrouwelijke leraren terecht. Daar legt ze haar eerste contacten met de net opgerichte Sozialdemokratische Partei Deutschlands, SPD.

De toenmalige Duitse leider Bismarck doet deze partij in de ban en Clara verlaat het land om naar Zurich te vluchten. In 1882 gaat zij van daaruit naar Parijs om een studie te volgen als journalist en vertaler. Ze speelt daar meteen een belangrijke rol in het oprichten van de Internationale en neemt de naam van haar Russisch-Joodse geliefde Ossip Zetkin aan.

Zij krijgt twee zonen van Ossip. Korte tijd na de geboorte van de tweede zoon overlijd Ossip echter en Clara verhuisd terug naar Duitsland. Ditmaal gaat zij naar Stuttgart met haar kinderen.

Haar kennismaking met de nog jonge SPD en het Marxisme leiden ertoe dat Clara ook de gelijkheid en vrijheid voor de vrouwen opeist. Bij haar terugkomst naar Duitsland neemt zij ook de leiding van het vrouwendagblad de Gleichheit op zich als hoofdredacteur. Deze taak zal zij 25 jaar volhouden.

Lees verder onder de afbeelding

Clara neemt ook de leiding op zich van de vrouwenafdeling van de SPD en in 1910 neemt zij deel aan de organisatie van de eerste Internationale Vrouwendag. In augustus 1910 vindt er de Internationale Vrouwen Conferentie plaats. Luise Ziets stelde voor om een aparte internationale vrouwendag te houden hetgeen gesteund wordt door Clara Zetkin. Op 19 maart 1911 vindt deze eerste internationale vrouwendag plaats. Meer dan 1 miljoen Duitse, Deense, Oostenrijkse en Zwitserse vrouwen nemen deel aan die dag.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog organiseerde Clara Zetkin in 1915 een anti -oorlogsbijeenkomst voor internationale socialistische vrouwen. Dat werd haar niet in dank afgenomen door de Duitse staat. Zij belandt in de gevangenis en dat meermaals. Uiteindelijk wordt zij om gezondheidsredenen vrijgelaten.

In 1921 is zij voorzitster van de Communistische Internationale Vrouwen Conferentie te Moskou en daar veranderde Clara Zetkin de datum voor de Internationale vrouwendag naar de nu nog steeds daarvoor geldende 8 maart.

Als voorzitter van de Reichstag hield zij in augustus 1932 een rede waarin zij waarschuwde voor het opkomende fascisme. Tevergeefs. Een jaar later moest Carla Zetkin uit Duitsland vluchten. Zij ging naar Rusland waar zij nog in datzelfde jaar overleed.

Bron: Wikipedia

Fotografie:

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk