INTERNATIONALE VROUWENDAG, ANITA AUGSPURG

Anita Augspurg is een van de minst bekenden bij het grote publiek. Echter is zij net een van de baanbrekende vrouwen geweest die meer dan 100 jaar geleden al de vinger op precies de zere plek wist te leggen.

Lambert Rinkens, Landgraaf 8 maart 2019, 21:00

Anita Augspurg was te modern voor haar tijd. Veel te modern. En dat was iets wat men haar destijds niet in dank afnam. Helemaal niet zelfs. Jarenlang hield de geheime politie haar 24 uur per dag in de gaten.

Zij droeg kort haar, broeken, leefde met een vrouw samen, deed aan fietsen en paardrijden. Allemaal zaken die vrouwen niet hoorden te doen. Zij en haar vriendin deden daarenboven ook nog in het openbaar uitspraken die feministisch waren. Dat ging dus al helemaal te ver. En in het openbaar uitkomen voor het leven als lesbische was al helemaal uit den boze.

Anita Augspurg was de jongste dochter van een advocaat en werd op 22 september 1857 geboren in Verden an der Aller in Sachsen, Duitsland. Toen haar grootmoeder stierf erfde zij genoeg geld om financieel onafhankelijk door het leven te gaan.

In 1893 moest zij door haar activiteiten voor het vrouwenrecht naar Zwitserland verhuizen. Daar stapte zij in haar vaders voetstappen en ging rechten studeren. In Zwitserland mochten vrouwen destijds wel naar de universiteit hetgeen in Duitsland onmogelijk was. In 1898 werd Anita Augspurg meester in de rechten.

Als juriste besefte zij terdege dat alle veranderingen die voor vrouwen van belang zouden zijn ook daadwerkelijk juridisch vastgelegd moesten worden. Van groot belang was dat zij de veranderingen vastgelegd wilde zien in het Bundes Gesetz Buch, BGB.

Samen met Rosa Luxembourg richtte zij de Internationale Studentenverein op. Tevens richtte zij met haar vriendin in 1902 de vereniging op die voor Vrouwenstemrecht moest gaan zorgen. Opschudding kwam er in het hele land toen zij verklaarde dat het huwelijk een legale vorm van prostitutie was. In 1905 schreef zij een open brief waarin zij vrouwen opriep het huwelijk te boycotten. In 1907 verschijnt voor de eerste maal het blad ‘Zeitschrift für Frauenstimmrecht.

Lees verder onder de afbeelding

In 1908 gebeurd het onvoorstelbare. Het oude Pruisische wet wordt veranderd. In die wet stond dat vrouwen niet alleen niet mochten stemmen. Nee, zij mochten niet eens bij politieke bijeenkomsten aanwezig zijn. Die wet gaat de emmer in. Vrouwen mogen zelfs lid worden van politieke partijen.

In het jaar 1918 gebeurde er dan uiteindelijk de reuzenstap. Vrouwen mochten in Duitsland naar de stembus. De eerste keer gebeurde dat op 19 februari 1919.

Dik een half jaar later gebeurd het dan ook in Nederland. Vanaf 28 september 1919 mogen de Nederlandse vrouwen ook naar de stembus.

En voor Anita Augspurg verliep het net als bij Clara Zetkin. Ook zij moest Duitsland ontvluchten toen Hitler aan de macht kwam. Zij overleed te Zürich op 20 december 1943.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk