1% WATER RIVIEREN EN MEREN VOLDOET AAN EISEN

Het is heel slecht gesteld met de kwaliteit van het Nederlandse oppervlakte water. En ook het drinkwater loopt gevaar.

Lambert Rinkens, Landgraaf 7 maart 2019, 12:59

En opnieuw weet Nederland zich negatief te onderscheiden betreffend milieu. In het verleden kwam Natuur & Milieu ook al met een vernietigend rapport. In 2011 bleek grond en water in Nederland het meest vervuild van compleet Europa te zijn. Veel verbetering zit er dus niet in. In tegendeel.

Slechts 1% van de Nederlandse rivieren en meren voldoet aan de Europese eisen. En men gaat het zeer waarschijnlijk ook niet op tijd redden om aan die eisen te voldoen.

Het oppervlakte water mag dan volgens velen goed uitzien, het is het allesbehalve. Rivieren, meren, sloten, beken, vijvers et cetera, de kwaliteit is ronduit slecht te noemen. En toezicht op de waterkwaliteit ontbreekt.

Duurzaamheidsorganisatie Natuur & Milieu verrichten onderzoek en lieten weten geschrokken te zijn over de resultaten. De milieuorganisatie ondervroeg rijksoverheid, waterschappen, wetenschappers, adviesbureaus en anderen. Belangrijkste conclusies van hun rapport waren dat er langs mekaar heen gewerkt wordt en de regels worden nauwelijks nageleefd.

Grootste vervuilers zijn: dierlijke mest, bestrijdingsmiddelen uit de landbouw, riool-overstort na extreme regenbuien èn tegenwoordig ook medicijnresten.

Nu loopt ook het drinkwater gevaar. In de afgelopen jaren zijn meer dan twintig water-winpunten in Oost- en Zuid Nederland gesloten wegens een te hoge constatering van meststoffen. En dat ziet er voor de toekomst zelfs nog slechter uit.

In plaats van minder meststoffen gebruikt men in Nederland juist meer bestrijdingsmiddelen per hectare. Men gaat dus gewoonweg de absoluut verkeerde kant op. Terwijl men in Denemarken 1 kilo bestrijdingsmiddelen per hectare gebruikt, gebruikt men in Nederland maar liefst 9 kilo per hectare. Het risico dat er meer water-winpunten gesloten moeten worden wordt dus alleen maar groter.

Dit alles wordt vandaag bekendgemaakt in een rapport van Natuur & Milieu, zo meldt dagblad Trouw. Zij hebben ook een meer dan interessant artikel gepubliceerd over medicijnresten die het water verontreinigen. Dit is te lezen op: http://www.trouw.nl/groen/de-milieurisico-s-van-medicijnresten-in-het-water-zijn-zwaar-onderschat-~ad4cf51a/

Bron: Trouw

Fotografie: Cuijckcanon

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram