WAAR GAAT CARNAVAL NAAR TOE?

Volk zat op de been tijdens de optocht in Landgraaf. Waar gaan zij naar toe na de optocht? En waar gaat de carnaval überhaupt in zijn geheel naar toe?

Lambert Rinkens, Landgraaf 6 maart 2019, 17:27

Het is dinsdagavond rond 20.00 uur. Overdag waren we dus onderweg voor de reportage en zagen dat het druk was langs de optochtroute. Meer dan goed druk langs de kant van de weg. En dat is goed. Een meer dan goed teken voor het carnaval. Enige uren later zien we echter een heel ander beeld.

We rijden door Landgraaf en dat levert een schrikbarend beeld op. Enkele café’s zijn nog redelijk tot druk bezet maar dat was het dan ook. En we hebben het niet eens over dat gedeelte van Landgraaf dat buiten de route ligt. Daar zijn veel van de cafés gewoonweg dicht of zo goed als leeg. Dat is echter maar een deel van het schrikbarend beeld dat zich toont.

Het is echt niet alleen maar op de dinsdag zo. Op de zondag is het enkele uren druk in het Waubachse en in Rimburg. De uren tijdens en direct na de optocht. Daarna is het huilen troef. En in Schaesberg of Nieuwenhagen is het nog erger. Er is op die zondag maar op een enkele plek echt iets te doen.

Dan hebben we nog de maandag en die is dus helemaal triest te noemen. Buiten de kloppende harten waar de carnavalisten zich treffen die al dan niet lid zijn van een vereniging is het in en in triest. Café na café blijkt gewoonweg gesloten tijdens de carnavalsdagen. Alleen geopend tijdens de optocht en dat was het. Een enkele kastelein organiseert zelf iets om het carnaval aan de gang te houden. Menigeen maakt de poorten dicht.

Nu is het allesbehalve de bedoeling om de zaak negatief te benaderen, in tegendeel. Maar weglopen voor de waarheid helpt ook niet. Dan maar diezelfde waarheid, leuk of niet. En buiten dat waren er ook een massa zaken leuk en positief te noemen. Neem bijvoorbeeld de echte muzikanten en korpsen.

Een uitspraak

Enkele weken geleden spraken we met een raadslid tijdens een van de prinsen-proclamaties en dit waren zijn woorden: “Het is gewoonweg niet meer op te brengen voor veel van de mensen. Als je met zijn tweeën een avond uitgaat ben je zo 70 of 80 euro kwijt. Dan ga je dus echt geen twee of drie dagen meer uit met die dagen.”

Kijken we iets beter naar het beeld dat de optocht biedt zien we ook de bevestiging van de mans uitspraak. Aardig wat van het volk langs de route heeft zijn eigen drank meegenomen. Op heel wat plaatsen verschijnen de tafels op de stoep en de kratten bier en flessen drank staan er gereed voor consumptie. En als de optocht voorbij is wordt er ter plekke verder gevierd of binnenshuis.

Nu is er in het verleden al aardig wat geschreven over rookverbod en horecaprijzen. En terecht, daar is ook inderdaad aardig wat over te melden. Anderzijds is het echter ook zo dat als we tijdens de carnavalsdagen een rondje Landgraaf doen er 80 of 90 % van de horeca dicht is, tja, dan kun je dus ook als klant niet terecht. Laat staan dat je een kroegentocht gaat houden, dat zou dan een wel heel vreemd verhaal worden.

De toekomst

Maar ook daar blijft het niet bij. Nemen we de toekomst van het carnaval. Bekijken we de grote voorbeelden van het carnaval; de zittingen in Keulen of Düsseldorf. En ook dat is schrikbarend. Net zoals veel van de muziek tijdens de optochten alhier. Alhoewel het überhaupt de vraag is of we dat muziek kunnen noemen? Boem, boem, boem, boem….

Tijdens een zitting te Keulen kondigt de voorzitter een band als het ‘aanstormend talent’ aan. En wat gebeurd? “Köln, Köln, Köln… boem, boem & la la la”, en dat 2 minuut 30 lang. En dat is dan niet eens de enige band die zich er zo vanaf maakt. Het hele beeld en steeds meer zittingen worden er jaar na jaar immer meer door gevuld. Triest genoeg wordt dit niet alleen door het organiserende comité geaccepteerd… nee, ze betalen er ook nog voor. Alaaf dan maar.

De bands roepen twintig of dertig keer Köln of Heimat en de rest is compleet nietszeggend en ze komen er nog mee weg ook. Geen humor, geen carnavalistische inhoud. Niets. Er wordt letterlijk 2 van de 2.5 minuten gevuld met lalalalala en lalalalala. Maar dan ook daadwerkelijk letterlijk. En hoe ongelooflijk het dan ook mag klinken: het publiek slikt het voor zoete koek ook nog.

Of neem de zogenaamde muziek tijdens de optocht alhier. BOEM, BOEM, BOEM. Geen enkele tekst. Maar dan ook geen woord. Letterlijk alleen maar een basgeluid op flink volume en BOEM … BOEM. Ja natuurlijk, eerst dacht ik zelf nog van; “Je wordt oud man. En dat zal best zo wezen. Maar bij nadere beschouwing gaat BOEM, BOEM en BOEM dus nergens over. Geen enkele inhoud. Nul. Maar dan ook daadwerkelijk nul.

En de nieuwe generatie? Die vindt het geweldig. Als dat het toekomstbeeld van carnaval is dan welterusten. Wellicht dat we de carnavalsmaandag in Landgraaf maar moeten reserveren voor het educatieve gedeelte van carnaval. Kampioenschappen voor de jeugd ‘in de Buut’ of ‘Hoe bouw ik een themawagen voor het carnaval in plaats van 25.000 Watt op wielen zonder tekst’. Maar gegarandeerd ben ik dan inderdaad te oud of ouderwets……

Alaaf.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram