SLOWAKIJE: OPLOSSING MOORDZAAK JOURNALIST KUCIAK LIJKT STUK NADERBIJ

Het is een jaar geleden dat Jan Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova op klaarlichte dag werden vermoord in een park. Het was eeen ijskoud uitgevoerde huurmoord. Nu zou er dan schot in de zaak zitten, aldus Slowakije.

Lambert Rinkens, Tokyo 2 maart 2019,

Jan Kuciak en Martina Kusnirova werden uit de weg geruimd. Jan was een Slowaakse onderzoeksjournalist en kwam te kort bij de waarheid in een zaak waar ook de Slowaakse premier en de Italiaanse mafia bij betrokken zouden zijn. Dat werd zijn dood. En ook de dood van zijn verloofde Martina. Zij stierf omdat ze toevallig bij hem was.

Een moord meer of minder telde niet voor de huurmoordenaars. €70.000,- zouden zij er voor ontvangen hebben. In het begin van het onderzoek was er een enorme druk van de Slowaakse bevolking om de moord opgelost te krijgen. Het vermoorden van journalisten is in Slowakije hoogst ongebruikelijk.

Het onderzoek verliep dan ook relatief ‘ vlotjes’ in de eerste maanden. En toen leek het stil te vallen. Het Center for Protection of Journalists, CPJ en International Press Institute, IPI, blijven echter druk uitoefenen. Vooral het gegeven dat de Slowaakse premier en andere Slowaakse topambtenaren met de Italiaanse mafia zouden samenwerken lijkt de zaak af te remmen. Nu meldt deSlowakse speciale aanklager echter dat een doorbraak nabij zou zijn.

Of dit ook daadwerkelijk het geval is moet nog afgewacht worden. Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand van de een of andere overheid iets zegt dat achteraf allesbehalve bij de waarheid blijkt te liggen.

Bron: Villa Media

Afbeeldingen: EPA

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk