NIET ALLEEN DE ENERGIENOTA HAALT KABINET NOG MEER ONDERUIT

Hoe meer de verkiezingen naderen, hoe meer het kabinet zich in de nesten lijkt te werken. Niet alleen de energienota blijkt kwaad bloed te zetten. In Groningen zijn de rapen nu meer dan gaar.

Lambert Rinkens, Landgraaf 19 februari 2019, 18:04

Bleken de uitspraken van het kabinet in december over de energienota allesbehalve waar te zijn, het was alleen maar ‘bangmakerij’ van de oppositie, nu blijkt dat ook in Groningen ‘onbetrouwbaar’ aardig van toepassing lijkt te zijn. Wat is het geval?

Eind 2017 begin 2018 werden de woningen van een vijftigtal inwoners uit Slochteren en Schildwolde geïnspecteerd. En toen werd er melding van gemaakt dat binnen een jaar, een half jaar, of enkele weken een uitgebreid rapport zou worden geleverd waarin de bevindingen van de inspectie zou staan.

En wat schets de verbazing alom, (althans, bij menige Groninger inmiddels niet meer), dat kwam er dus niet. Niet binnen een jaar en al helemaal niet eerder. Wat er wel kwam was dit. Vandaag kwam gebiedsmanager Lucy Goslinga, van de Nationaal Coördinator Groningen met deze boodschap: “Ik heb een beroerde boodschap. … Die rapporten komen niet.” En waarom niet luidt dan de vraag? Wel, hierom: “..want met alle gegevens die de inspecties van huizen in Slochteren en Schildwolde eind 2017, begin 2018 hebben opgeleverd, is nooit iets gedaan.”

Zeg maar gerust dat dit niet echt lekker overkwam in Groningen. Want bij die mededeling alleen is het niet gebleven. De bewoners kregen namelijk na de inspectie van hun huizen wel iets anders. In plaats van een rapport ontvingen de bewoners van de betroffen huizen een brief. Daarin stond dat hun huis in geval van een zware aardbeving een niet-verhoogd risico op schade had. En dat viel helemaal niet lekker.

Een van de opmerkingen uit de zaal waar de ‘beroerde opmerking’ werd gemaakt: “We voelden ons voor de inspectie niet onveilig. Inspecteurs zeiden: Uw huis is onveilig en nu zou het weer veilig zijn?” Enkele van de inspecteurs maakten deze opmerking destijds letterlijk. En dan valt er dus een brief in de bus met alleen die mededeling.

Of deze opmerking uit de zaal: “Je verleent medewerking aan een inspectie en verwacht een bouwkundig rapport van je huis en nu wordt met één pennenstreek gezegd: gaat u rustig slapen.”

Al met al is de volgende opmerking die er te horen was dan ook niet verrassend te noemen: “Is wat u zegt betrouwbaar?”

Dat is wat er gezegd werd en dat hoeft lang niet altijd gelijk te zijn aan wat men voelt of denkt na die ‘beroerde opmerking’.

Bron: Dagblad van het Noorden

Fotografie: Geobronnen

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram