BANKEN GAAN VANAF VANDAAG, MET JOUW TOESTEMMING, JE DATA DELEN

Vanaf vandaag mogen banken, met jouw toestemming jouw data gaan delen met derden. Dit gaat dan onder het mom van service maar hoe riskant is dat?

Lambert Rinkens, Landgraaf 19 februari 2019,

Sinds vandaag gaan de digitale kluisdeuren van je bank open om jouw data te kunnen delen. Dit is dan weliswaar wel pas mogelijk met jouw toestemming. De banken zeggen dat het een betere service oplevert. Maar wil je dit soort service überhaupt?

Hoge risico’s

Bedrijven kunnen al je data dan bij de bank opvragen. Met jouw toestemming verstrekken de banken die dan ook. Lokke Moerel, hoogleraar Technologie en Recht aan de Universiteit Tilburg zegt er tegen de NOS het volgende over: ” Het gaat om zeer gevoelige data. Ik denk dat veel mensen de gevoeligheid onderschatten. Deze gegevens vertellen of je een rekening krijgt van je psycholoog, alimentatie betaald of drie keer per week bij de slijter langs gaat.”

Maar het gaat gaat nog verder
Dezelfde hoogleraar Lokke Moerel zegt er verder over: “Ik denk niet dat de Autoriteit Persoonsgegevens in staat is om hierop voldoende toezicht te houden. Dit is nog weer een extra taak voor hen en ze hebben nu al niet voldoende slagkracht.

En de banken controleren het niet

Wie denkt dat de banken dan controleren of die derden correct met jouw gegevens omgaan, heeft zich vies vergist. Of die derde partij zorgvuldig met jouw privacygegevens omgaat mogen de banken namelijk niet. Die verantwoordelijkheid ligt bij de klant. Die moet daar, indien nodig, zelf achteraan bij de dienst Autoriteit Persoonsgegevens indien.

Bron: NOS

Afbeelding: ANP

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram