SOKOLOV EN KEETMAN BLIJVEN ONGESLAGEN IN SIMULTAAN EN SNELSCHAAK

Een top ervaring voor de schaakliefhebbers in Landgraaf. Toptalent Maaike Keetman en grootmeester Sokolov op bezoek in Landgraaf. En dan gaat het zo als het komen moet. Een reportage.

Lambert Rinkens, Landgraaf 15 februari 2019, 20:44

Schaakvereniging Schaesberg heeft dankzij de ondersteuning van gemeente Landgraaf de twee toppers naar Landgraaf weten te halen. En daar is de liefhebber terecht meer dan blij mee.

Om 13.00 uur moet het gaan beginnen. Dan begint de simultaanwedstrijd tegen grootmeester Ivan Sokolov en de snelschaak-challenge tegen Maaike Keetman. Maar dat loopt enigszins anders dan gedacht. Voor het 13.00 uur is heeft Maaike al een paar tegenstanders verorberd en de uitslag was geen echte verrassing. Maaike Keetman speelt soepel en relaxed naar winst.

Intussen schuiven steeds meer schakers achter de borden om tegen grootmeester Sokolov te spelen. Sommigen zetten de stukken nog eens precies in het midden van de vakjes, een ander speelt nog gauw een partij uit een schriftje na, een ander neemt dan nog snel een koffie en weer anderen zitten aan de babbel met hun buurman of buurvrouw. Een van de schakers zit er echter al helemaal in zijn nopjes klaar voor.

De 11-jarige Jelmar Klinkenberg uit Voerendaal heeft hier al dagenlang meer dan naar uitgekeken. Het moet je maar gebeuren, 11 jaar en dan tegen een grootmeester spelen. Hij bekijkt het op zijn jonge jaren behoorlijk realistisch: “Waarschijnlijk ga ik niet winnen maar ik ga het wel proberen.”

En dan zegt hij precies dat wat de anderen allemaal denken. Echt realistisch is de gedachte om te winnen van Ivan Sokolov ook niet. En winnen van Maaike Keetman net zo min. Zij gaat gewoon daar mee door waar ze mee begonnen is. Winnen dus.

Het is 13:05 uur en dan beginnen de partijen tegen Ivan Sokolov. En die gaat op hoog tempo langs de 26 tafels. Ook dat is naar verwachting. Hij heeft het voorrecht om als simultaanspeler alle partijen met wit te mogen beginnen. De openingen zitten er als gegoten in dus raast hij van de ene naar de andere tafel. Naarmate het aantal zetten zich begint op te stapelen, gaat het tempo iets omlaag. Maar noch steeds verrassend snel, geen urenlang denkwerk. Hij houdt het tempo goed erin. Het middenspel is inmiddels begonnen. En menig gezicht kijkt nu toch al wat zorgelijker dan bij aanvang.

Bij Maaike Keetman ligt het tempo logischerwijze stukken hoger. Ondanks dat zit ze er relaxed bij en heeft tijdens het spelen nog tijd voor een babbel. En babbel of niet. Ze blijft winnen. Heel af en toe neemt ze een paar seconden meer de tijd en duwt dan door. Geen fouten te bekennen bij haar.

Inmiddels gaat het zoals het komen moest. De ene speler na de andere meldt zich bij de wedstrijdleiding met zijn uitslag. Voor de meesten dus geen winst. Een enkeling behaald een remise. Uiteindelijk is er na 2,5 uur de einduitslag. Van de 26 gespeelde partijen neemt Ivan Sokolov 20 maal winst en 6 maal remise mee naar huis. Geen enkele verliespartij. Maar zes remisepartijen betekend ook dat zes spelers het meer dan behoorlijk gedaan hebben. Want ook dat moet gezegd.

We vragen aan Ivan Sokolov hoe hij over het simultaan denkt: “Ik speel het niet meer zo vaak. Vroeger was het geliefder. Het is wel weer in opkomst, dat wel. En het spelen op zich? De openingen moet je perfect beheersen, daar ga je snel doorheen. Het middenspel is dan beslissend. En daar gaat voor de simultaanspeler de vermoeidheid een rol spelen. Fouten gebeuren daarin. En sommige tafels hebben dan geluk, de meeste niet. Het eindspel zie je dan al voor je. Dat is veelal een duidelijke zaak.”

Ivan Sokolov is al jarenlang grootmeester. Maaike Keetman daarentegen is pas 19 jaar, haar schaaktoekomst ligt grotendeels nog voor haar. Schaken doet ze sinds haar vierde levensjaar. Momenteel staat het schaken op een net iets lager pitje. Haar studie, economie, heeft nu voorrang. Daarna gaat de focus weer meer gericht zijn op het schaken. Haar wens is het Nederlands kampioenschap winnen. En ze wil heel graag een tweede keer naar de schaakolympiade in Baku.

Waar het verschil in zit tussen de beide gasten en de anderen? Heel wat van de spelers die Ivan Sokolov en Maaike Keetman vandaag uitdaagden beheersen de opening goed tot heel goed. Het verschil lijkt veel eerder te zitten in het strategisch inzicht. Terwijl de gemiddelde schaker denkt dat er nog niets verloren is, hebben zij de zwakke plek al lang gezien. Op de een of andere wijze dringen zij ook het spel op. En dan komt de muur steeds meer op je af. Hun spel is ook nauwkeuriger. Bij hun zijn zo goed als geen zwakke plekken. Althans, die ziet de gemiddelde schaker niet of weet ze niet te kraken. Wat wel hetzelfde is, is de liefde voor het spel. En uiteindelijk is dat het belangrijkste.

Lees verder onder de afbeelding

Overigens, Jelmar Klinkenberg had blijkbaar een supermiddag. Hij werd allesbehalve van het bord geveegd. Menige volwassene had zijn uitslag al ingeleverd terwijl hij nog in de strijd verwikkeld was met grootmeester Sokolov. En daarna nog even relaxed een partijtje snelschaak tegen Maaike. Topmiddag dus.

Meer informatie over Schaakvereniging Schaesberg vindt u op: http://www.svschaesberg.nl

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk