24 UUR AAN DE LIMBURGSE WEGEN

De berichten over ongelukken langs en op de Limburgse wegen komen dagelijks voorbij. En gezien de aantallen lijkt het niets bijzonders meer te zijn. We pikken er 24 uur uit.

Lambert Rinkens, Landgraaf, 14 februari 2019, 18:08

Of het met de ‘laagstaande zon’ te maken heeft, onoplettendheid, de situatie verkeerd inschatten of wat dan ook. Maar iedere dag opnieuw is het meermaals raak. En dat betekend een bak aan ellende en ook een bak werk voor de betrokken hulpdiensten.

Enkele voorbeelden van de ongelukken die het nieuws halen om aan te geven wat er zoal misgaat op de wegen in 24 uur:

Richting Stein op de A2 in de namiddag. Een kettingbotsing. Vier auto’s klappen op mekaar. Over eventuele gewonden is momenteel nog niets bekend. Een ander gevolg is wel dat de A2 zo ongeveer muurvast zit.

Susteren. Rond het middaguur schiet een personenauto onder een vrachtwagen. De brandweer moet er aan te pas komen om de beknelde bestuurder uit zijn benarde positie te bevrijden. Op bijna dezelfde plek gebeurde gisteren ook al een ongeluk.

Nederweert in de morgenuren. De bestuurder van een personenauto verliest de macht over het stuur en komt tot stilstand tegen een boom. Een voorbijgangster is zo alert om meteen de hulpdiensten te alarmeren. De bestuurder werd afgevoerd naar het ziekenhuis en de wagen is een wrak.

Born op de woensdagavond. Een wagen rijdt zich klem onder een geparkeerde vrachtwagen en dat met hoge snelheid. De bestuurder en een inzittende kregen eerste hulp van het ambulancepersoneel.

VERBOND VAN VERZEKERAARS

Is het aantal ongelukken nu echter toe- of afgenomen? Volgens de laatst bekendgemaakte cijfers van het Verbond van Verzekeraars op 11-12-2018 is het aantal verkeersclaims met 18% gedaald in 2017. De schadelast is daarentegen met 7% toegenomen.

Oorzaak voor de daling zou het mooie weer, slimmer technologie in de wagens en ook minder noodweer kunnen zijn voor het lagere aantal claims. De stijging van de schadelast is het vaker voorkomen van letselschade. Er vallen dus nog steeds te veel verkeersoorzaken in het verkeer.

Een van de grootste oorzaken voor de ongelukken blijkt dan de afleiding te zijn. Andere oorzaak is de diversiteit aan voertuigen op de weg. De wegen zijn daar niet of te min op ingericht.

Bron: Verbond van Verzekeraars

Fotografie: letsel.info

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram