IS VANDAAG DE ‘GROOTSTE’ KEEPER ALLER TIJDEN OVERLEDEN?

Vandaag is Gordon Banks op 81-jarige leeftijd overleden. En met alle respect voor Gordon Banks, maar dan begint het gedonder weer. Volgens velen was hij de ‘grootste’ maar is dat zo? En de Rus Lev Yashin dan?

Lambert Rinkens, Landgraaf 12 februari 2019, 21:28

Gordon Banks, doelman van het Engelse team dat wereldkampioen werd in 1966. Vier jaar later konden de Britten het niet herhalen en een van de grootste redenen van het waarom niet was zijn afwezigheid tijdens dat WK.

Gordon Banks was een absolute grootheid. Meer dan zeker van wereldklasse. Een van de oorzaken dat hij niet de bekendheid van Dino Zoff of inderdaad Lev Yashin genoot, was het feit dat zij bij topclubs als ballenvangers fungeerden en Gordon Banks bij de net iets minder grote en bekende clubs. Hij hield het doel schoon bij Leicester en Stoke City. Zoff en Yashin respectievelijk bij Juventus en Dynamo Moskou en die grossierden destijds in titels.

Een andere oorzaak ligt dieper verborgen. En dat is de Engelse zucht tot overdrijving over alles wat Brits is. Zij beschouwen het Engelse voetbal nog steeds als het beste ter wereld terwijl zij de wereldtitel welgeteld een maal veroverd hebben en dat was met Gordon Banks ruim 50 jaar geleden. Brazilië, Italië, Duitsland of bijvoorbeeld Frankrijk doen wat hun betreft ook niet echt ter zake. En dan is de doelman waarmee je die titel wint ook al heel gauw de ‘Grootste ooit’.

Dit werkt dan niet in het voordeel voor een objectieve beoordeling van de man als doelman. Hij was zonder twijfel een topper. Altijd kalm, constant een zekere uitstraling, zijn verdedigers rustig op de plek wijzen waar hij ze hebben wilde, zij wisten precies dat ze op hem konden rekenen, een perfect oog voor zijn opstelling, hoge ballen geen probleem en allesbehalve bang om het duel met een spits aan te gaan. En dat wilde echt wat zeggen in de jaren 50 en 60.

Lev Yashin, de zwarte panter

En nu is ‘de grootste ooit’ natuurlijk relatief. Net zo relatief als dat wij Nederlanders Cruijff de grootste vinden en Duitsers Beckenbauer terwijl de rest van de wereld Pelé terecht de grootste ooit vindt. Desondanks was ‘de grootste doelman ooit’ meer dan waarschijnlijk de Rus Lev Yashin. De man had niet 1 alias maar liefst 3: de Zwarte spin, de Zwarte octopus en zijn bekendste: de Zwarte panter. Snel en katachtig, armen en benen als tentakels en in de lucht lijken te zweven. Wat wil je van een keeper nog meer?

Uitkomend voor Dynamo Moskou veroverde hij met het Russisch nationaal elftal de titel bij het eerste Europees Kampioenschap ooit te Parijs in 1960. Een bak vol aan landstitels en bekers. Hij stopte meer penalty’s dan wie dan ook, rond de 150 stuks. Zijn geheim hierbij, naar eigen zeggen: “Een sigaretje om rustig te worden en een borreltje om de spieren los te maken.”

Bovendien bereikte hij iets wat nooit een doelman voor hem of ook na hem gedaan heeft, ook Gordon Banks niet. Hij werd uitgeroepen tot beste Europese voetballer van het jaar in 1963. Hij liet onder andere Eusebio, Uwe Seeler en Bobby Charlton achter zich.

Zoals gezegd het is allemaal relatief. Maar als, en met alle respect voor Gordon Banks, dan toch Lev Yashin.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk