DE BEUL VAN DE BOKKENRIJDERS EN ZIJN PRIJS

Het ‘Galgenbeumke’ boven aan de Moltberg. Steeds minder mensen weten er van en steeds minder mensen weten wat er aan vooraf ging. Menige Bokkenrijder èn zijn familie hebben er het leven gelaten en meer dan dat zelfs.

Lambert Rinkens, Landgraaf 12 februari 2019, 19:27

De naam zegt het al, het ‘Galgenbeumke’. De boom bovenaan de Moltberg waar enkele eeuwen geleden de Bokkenrijders werden opgehangen. Maar dan wel met de kanttekening of zij überhaupt wel Bokkenrijder waren. Menigeen heeft tijdens het folteren van alles en nog wat bekend zonder er ooit daadwerkelijk bij betrokken te zijn geweest. Maar zo nauw keek men enkele eeuwen geleden niet. De beul en zijn knechten waren meer dan inventief om bekentenissen af te dwingen.

Het is een meer dan lugubere gebeurtenis bij het Galgenbeumke in het jaar 1743 te Schaesberg. Michel Arets, zijn vrouw Mergen, zoon Servaas, en schoonzoon Dirckx zijn de slachtoffers van de beul op de bewuste dag. En de beul maakt er op die dag een waarlijk feestje van.

“Eerst een hand afhakken, half gewurgd worden, onthoofden, de vier ledematen afgehakt en op het rad gebonden, gewurgd aan de paal, een tepel afgeknipt met een gloeiende tang of geradbraakt.”, dat werd op die dag als show geboden door de beul. En deze had er wel degelijk zijn reden voor om het zo uitgebreid te doen.

Nicolas Dillenburg

De scherprechter te Herzogenrath was Nicolas Dillenburg, afkomstig uit het naburige Aken. En om eerlijk te zijn was hij alles behalve een frisse jongen. Wis en waarachtig allesbehalve.

De tijden waren anders dan nu, dat moge bekend zijn. Heel anders. Bokkenrijders roofden en moorden. Maar velen van hen waren vilders. En een vilder stond zo wat helemaal onderaan de sociale ranglijst toen der tijd. Ook dat betekende echter wederom heel wat anders dan nu. Zij werden als uitschot gezien en ook zo behandeld. De mensen waren in die tijd hard en wreed. Zij werden ook zo behandeld door de overheid trouwens.

Folteren was schering en inslag. Alhoewel er ook uitzonderingen waren. Enkele jaren nadat Nicolas Dillenburg als beul werd aangesteld te Herzogenrath werd het folteren te Aken verboden. Maar niet in Herzogenrath. Daar gingen Dillenburg en zijn knechten tientallen jaren hun gang.

Laten we bij Dillenburg blijven. Men was te Herzogenrath maar wat blij met hem. Een beul was niet makkelijk te vinden. Ondanks alle hard- en wreedheid van toen was een beul waarlijk een nog minder fris typetje. Om een beul te kunnen vinden werd er dan ook alles uit de kast gehaald. Bij zijn aanstelling werd er dan onder andere ook een feestelijk gala gehouden om hem te eren.

En niet geheel onbelangrijk voor de beul, hij werd meer dan goed betaald. Dat een terechtstelling op de manier gebeurde zoals het gebeurde had daar alles mee te maken. Tijdens al zijn werkzaamheden, folteren en de terechtstelling, werd hij per onderdeel betaald. Dat hij er het liefst een zo uitgebreid mogelijke show van van maakte had dus wel degelijk zijn voordelen voor hem.

De prijslijst

 • De man naar de foltering brengen. 5 rijksdaalders
 • De man brandmerken. 5 rijksdaalders
 • De man wurgen. 10 rijksdaalders
 • De man onthoofden. 15 rijksdaalders
 • De man op het rad leggen. 5 rijksdaalders
 • De man de hand afhakken. 5 rijksdaalders
 • De man de tong uittrekken. 5 rijksdaalders
 • De man verbranden. 25 rijksdaalders
 • De man een oog uitsteken. 5 rijksdaalders
 • De man een vinger verbranden. 5 rijksdaalders
 • De man met een bijl onthoofden. 20 rijksdaalders

En dit is dan slechts een deel van het lijstje. In de aktes vermelde men dus ‘man’, hetgeen echter niet alleen op mannen van toepassing was. Ook vrouwen en kinderen werden aan de ‘tortuur’ onderworpen.

De vrouw van Michel Arets is er het daadwerkelijke bewijs van. Mergen Aretswed bij het Galgenbeumke eerst een hand afgehakt, daarna werd zij aan de paal gewurgd, toe onthoofd en haar lichaam werd op een rad geplaatst. Eigenlijk een straf die men alleen bij bendeleiders toepaste. Maar aangezien het toch allemaal per onderdeel betaald werd….

Bron: Historie, De Bokkenrijders

Afbeelding: Plazilla

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram