SDF DWINGT ISIS NAAR LAATSTE TWEE KM2

De Syrian Democratic Forces, SDF, zijn aan de laatste slag begonnen tegen ISIS. Althans tegen dat wat van ISIS als leger wordt aangezien. De werkelijkheid ziet echter heel anders uit.

Lambert Rinkens, Landgraaf 11 februari 2019, 14:41

Miljoenen mensen kijken er al jaren naar uit, de dag dat ISIS verslagen is. De verwachting is dat dit moment er vandaag of in ieder geval binnen enkele dagen zijn zal. Momenteel hebben SDF-strijdkrachten ISIS in de laatste hoek gedrongen. De slag om Baghouz is begonnen. Het laatste ISIS bolwerk van nu nog net twee km2 groot is sinds vandaag het laatste strijdperk geworden.

De grotendeels uit Koerden bestaande SDF strijdkrachten vechten zich van huis naar huis. Een van de grootste problemen zijn de nog in Barghouz aanwezige burgers. Nog honderden van hen zitten er in de plaats vast. Het zijn of de laatst resterende gewone bewoners van de plaats of in het verleden naar Baghouz gehaalde familieleden van de ISIS terroristen.

Zij zitten midden in de gevechten. Iedereen van hun die de kans krijgt vlucht uit van het strijdtoneel weg. En dat levert een ander probleem op. Er zitten ook de nodige mannen bij en dan is de vraag: zijn het ex-ISIS strijders of gewone burgers van Baghouz die voor de oorlog vluchten.

Enkele weken geleden werd het aantal ISIS strijders dat zich in de laatste ‘pocket’ bevinden zou op rond de 10.000 geschat. Als de strijd om Baghouz gestreden is kan het daadwerkelijke aantal aanwezige, doden dan wel levenden, van hen geteld worden. Zou de schatting enigermate juist zijn, is ook meteen het ongeveer aantal ontsnapte terroristen bekend.

Een gedeelte van hen is naar het oosten gevlucht waar een vrij grote groep van hen zich al langere tijd in de woestijn bevind. Het resterende gedeelte is dan naar of Iran of naar Turkije gevlucht. Beide genoemde landen nemen het allesbehalve nauw wat het opnemen van ISIS terroristen betreft.

Een van de door de Koerdische YPG geleide SDF commandanten, Ednan Efrîn, zij het volgende over wat er na de strijd te verwachten is: “Ook als ISIS militair verslagen is zullen zij met hun ideologie en mentaliteit nog langere tijd aanwezig zijn.”

ISIS terreur en terreuraanslagen zullen naar verwachting nog jarenlang plaatsvinden. In de regio van het Midden-Oosten maar ook wereldwijd.

Het aantal gesneuvelde Koerden in de strijd tegen ISIS bedraagt rond de 10.000. Na afloop van de strijd tegen ISIS zal zeer waarschijnlijk het Turkse leger de aanval tegen de Koerden beginnen. Deze morgen meldde AFN NEWS al een eerste aanval van het Turkse leger tegen Koerdische stellingen. Dit gebeurde in de regio van Lelikan.

Bron: AFN NEWS

Fotografie: AFN NEWS

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk