BTW SINDS EEN MAAND OMHOOG EN WAT ZEGT DAT?

Sinds 1 januari geldt het nieuwe btw tarief. Deze steeg van 6 naar 9 %. “Ach, dat is maar 3%”. En belangrijk is dan het woord ‘maar’. Is het in deze inderdaad ‘maar’? En hoe ervaart de burger het? Op pad dus.

Lambert Rinkens, Landgraaf 1 februari 2019, 22:14

We begeven ons op glad ijs en in eerste instantie omdat het spekglad is voor het winkelcentrum. Een mens moet al een winkelwagentje hebben om zonder glijpartij naar binnen te komen. In tweede instantie omdat de btw verhoging nu exact een maand geleden ingevoerd is. Wellicht is de dan te stellen vraag aan de te vroege kant. Maar we stellen hem toch en we zullen hem ook blijven stellen. Een eerste indicatie om een begin te maken.

De btw verhoging zal volgens het NIBUD van €20,84 naar €21,43 stijgen per dag en bruto oftewel €0,59 per dag en €215 op jaarbasis gaan, betreffende de boodschappen. Hoe ervaart de burger dit bij zijn ‘dagelijkse’ gang naar de buurtsuper?

De vraag luidde: “Merkt u de btw verhoging en wat vindt u ervan? ” Enkele van de ondervraagden wensten anoniem te blijven. Deze worden dan als A aangemerkt.

Enkele antwoorden:

Bram: “Tuurlijk merk ik het. Alles wordt duurder. Ook op het werk in de kantine. Ook daar is het duurder geworden. Alles wordt gewoon duurder.”

A: “Ik merk het zeker. Jammer dat het omhoog gaat want het is niet alleen bij de boodschappen.

Marga Dalmayer: Ik hou het niet bij wat betreft de boodschappen. Maar bij de kapper merk ik het wel. Mensen met een klein budget moeten nu nog beter uitkijken.”

A: ‘Ik merk het zeker. In het dagelijks leven komt er iedere keer een dubbeltje bij. Maar je moet het wel doen met wat je hebt.”

A: “Ik merk er weinig van. Maar ik denk dat ik het op den duur wel ga merken.”

Ilse Bouwman; “Ik merk het. En in de boodschappen zeker.”

Al met al een eerste indicatie die niet vrolijk stemt. Bedenkt men dan dat zaken als een dagje uit, of grotere aankopen nog 11 van de 12 maanden in de wacht staan, wordt deze indicatie er niet beter op.

Kanttekening.

Het betreft geen grootschalig onderzoek waarbij duizenden mensen bevraagd werden. Anderzijds werden de betrokkenen ook niet bij een discount benadert waar over het algemeen aardig wat mensen met een ‘kleine beurs’ hun boodschappen doen. Maar ook daar of misschien nét daar geldt de btw verhoging. Het betreft puur een eerste indicatie, meer niet. Wordt vervolgd.

Bron: NIBUD

Fotografie:


Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk