DE GROTE LEUGEN: “IEDEREEN GAAT ER OP VOORUIT”

Grote krantenkoppen en het journaal verkondigden het luidkeels: “Iedereen gaat er op vooruit!” De boodschap van het kabinet werd zo goed als klakkeloos overgenomen. Het blijkt een grote leugen. Een opsomming.

Lambert Rinkens, Landgraaf 28 januari 2019, 18:47

“Iedereen gaat er op vooruit”, althans dat zijn dan de koppen en de luidkeels verkondigde berichten. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Het eerste voorbeeld komt van het Financieel Nieuws: Een paar met 2 kinderen tussen 0 en 12 jaar, tweeverdiener, bruto jaarinkomen €25.000 en €10.000 gaat er €24 per maand op achteruit. En dan hebben we het het dus over de kleinverdieen met 4.4%ie per maand BRUTO tussen de €25.000en €10.000 verdiend heeft iedere euro hard nodig. Harder dan iemand die €75.000 verdiend. Dat paar met 2 kinderen als alleenverdiener gaat er €32 op vooruit.

Maar klopt de rest van de meldingen dan wel? Volgens het NIBUD gaan van de onderstaande 8 groepen er 7 qua koopkrachtontwikkeling op vooruit. (zie onderstaande afbeelding). Het gemiddelde daarvan is €33,42. Met een inkomensstijging van gemiddeld 2.9% komt men op rond de €60 uit. Maar wat gaat daar dan vanaf?

Lees verder onder de afbeelding

IN DE MIN:

  • Energiekosten gemiddeld €30,- per maand.
  • Zorgverzekering €16.66 gemiddeld per maand.
  • Afvalstoffenheffing stijgt met 4.4% gemiddeld per gemeente.
  • Parkeervergunningen stijgen met 2.2% gemiddeld.
  • Openbaar vervoer stijgt. Een treinkaartje gaat met 5% gemiddeld omhoog.
  • De pensioenen blijven veelal gelijk of dalen. De verwachting voor volgend jaar is dat er 2 miljoen gepensioneerden op achteruit gaan.
  • De BTW gaat van 6 naar 9%. Dit komt neer op een stijging van €17,90 per maand gemiddeld voor de dagelijkse boodschappen alleen al. Naar de kapper, een dagje uit en andere zaken niet eens meegerekend.
  • Sommige medicijnen verdwijnen uit het basispakket.

De lijst kan nog wel verder aangevuld worden maar er is nog een opmerkelijk iets te vermelden. Iets dat veelal door de mainstream media niet of nauwelijks vermeld wordt maar wel degelijk de aandacht verdiend.

U gaat erop vooruit, maar wanneer dan? 

Voor aardig wat werknemers geldt namelijk het volgende: een loonsverhoging treed in werking op de datum die is vastgelegd in de CAO. En die gaat lang niet altijd in op 1 januari. $En daty terwijl aardig wat verhogingen dat wel op die dag doen. Dit betekent dat u dus wellicht aardig wat maanden inlevert terwijl u er allesbehalve erop vooruit gaat qua inkomen. Gaat u er dan eens eindelijk op vooruit, hebt u dus al aardig wat ingeleverd. omdat weer recht te trekken bent u dus ook weer aardig wat maanden verder.

Allebehalve “Iedereen gaat erop vooruit” dus.

Bron: Nibud, Financieel Nieuws, CPB

Fotografie: De Landgraaf Courant

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk