DE ORDE VAN DE SJEETER GRIEËNLÄCHER GAAT NAAR ….. PAUL VAN LOO

Bij het uitreiken van een prijs breng je de prijswinnaar met zijn of haar prijs normaal gesproken meteen prominent in beeld. In deze kiezen we daar niet voor. En met reden.

Lambert Rinkens, Landgraaf 27 januari 2019, 16:34

Binnen in Theater Landgraaf is de zaal al behoorlijk gevuld maar daar blijft het niet bij. Wie buiten het theater is hoort tromgeroffel in de verte. En dat geluid wordt alsmaar luider. Het klinkt als een schutterij en dat is het ook. Maar voor de inwoners van het Waubachse is het een niet alledaagse aanblik als de schutterij in beeld komt. Vreemde troepen verplaatsen zich door het Waubachse. Het is Schutterij St. Hubertus uit Schaesberg die zijn opwachting maakt in Waubach én in het theater en dat gebeurd allesbehalve vaak.

Reden daarvoor is dat Schutterij St Hubertus Schaesberg vorig een onderscheiding mocht ontvangen die binnen de carnavalswereld echt van waarde is. Zij ontvingen de Orde van de Sjeeter Grieënlächer. Een orde die jaarlijks aan een persoon of groep ten deel valt die zich voor het Landgraafse en/of het Schaesbergse carnaval ingezet hebben. Nu dient hier wel bij vermeld te worden dat de prijs alleen uitgereikt wordt als daar ook kwalitatief reden voor is. In 2007 en 2010 was die er onvoldoende en gebeurde het niet. Als de prijs wordt uitgereikt door de Prinse Road Schaesberg heeft het wel degelijk iets te betekenen.

En dit jaar valt deze eer te beurt een persoon die echt niet alleen in het Landgraafse bekend is. Paul van Loo is een naam die niet alleen buiten Landgraaf maar ook ver buiten Limburg bekend is.

En met recht. de meesten weten dat hij leadzanger bij de Black Stars is én dat hij een absolute liefde heeft voor taal. Voor taal, teksten, teksten schrijven en het Limburgs dialect. Maar meer nog is Paul bij de mensen bekend voor iets dat dieper zit. Paul van Loo schrijft teksten. Klopt. Maar dat gebeurd met passie. En wie de teksten kent weet dat er een gevoelsmens achter moet zitten. Het zijn teksten die onder de huid gaan. menselijke teksten, van mens naar mens en van een mens voor de mens.

Dat het lang niet allemaal zwaar hoeft te zijn of te vallen is ook waar. Wellicht dat zijn optredens met de Black Stars en zijn humor het geheel voor hem weer in evenwicht trekken. Maar dat is wellicht. Zeker is dat ’t Marlène’ er een enorme rol bij speelt. Zoals het in de laudatio gekscherend maar wel treffend gezegd werd:”… zijn muse, zijn Aphrodite, zijn Hera…” Nogmaals, gekscherend maar treffend en voor Paul van Loo, voor het Landgraafse en ver daar buiten een geluk.

De Prinse Road Schaesberg en de jury hebben een meer dan juiste keuze gemaakt en ook dat werd tot in de kleine uurtjes swingend gevierd met de Black Stars.

Meer informatie over enkele van de betrokkenen vindt u op:

http://www.prinseroad-schaesberg.nl

http://www.paulvanloo.nl

http://www.sjaesberg.nl


Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk