DE HOLOCAUST MEMORIAL DAY, BARCELONA EN HET NU

Nu 74 jaar geleden werd duidelijk hoe gigantisch de uitwerking was van de holocaust. Exact 80 jaar geleden echter viel Barcelona in handen van de Spaanse fascisten. Nu steken zij weer de kop op. En nu?

Zes miljoen slachtoffers had de holocaust tot gevolg. Een abstract getal, niet voor te stellen voor de menselijke geest. Twaalf slachtoffers stamden uit Landgraaf. Joodse mensen die inwoners hier wel persoonlijk kenden, aangetrouwde familie, buren, vrienden of collega’s. Dit maakt het misschien iets makkelijker bereikbaar om het onvoorstelbare wel een beeld te kunnen geven. Maar ook dat geeft alleen maar een indicatie van welk een ongelooflijk leed zes miljoen dan moet betekenen.

En een van de ergste zaken dit betreffend was dat het absoluut voorspelbaar was en niet voorkomen werd.

Slechts een jaar voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog viel Barcelona in handen van de Spaanse falangisten. Spaanse fascisten die gesteund door Hitler en Mussolini de ene na de andere massamoord en oorlogsmisdaad begingen. De hele wereld zag het gebeuren. Europa reageerde lafhartig oftewel niet. Maar liefst 36 jaar lang accepteerde Europa dat Spanje door een fascist geregeerd werd die in totaal naar schatting 1 miljoen Spanjaarden op zijn geweten heeft.

Fotograaf en oorlogsverslaggever Robert Capa was een van hen die de burgeroorlog in Spanje documenteerden. Bovenstaande foto is van hem. De foto toont Spaanse vluchtelingen die vanuit Barcelona proberen om de Franse grens te bereiken in de hoop daar asiel te krijgen. Robert Capa documenteerde een stroom van 500.000 vluchtelingen.

Nu is er, welgeteld 44 jaar na de dood van Franco, wederom een falangistische partij in Spanje aanwezig. Allesbehalve onschuldig. Veel van haar leden en aanhangers bevinden zich in het leger, de politie of in het justitieel apparaat. Het betreft echter niet alleen Spanje. In Oostenrijk zit een regering die regeert dankzij een coalitie met uiterst rechts. In Hongarije, Polen, Italië en Duitsland steekt het extreemrechtse steeds meer de kop op. En Europa kijkt toe. De zakelijke belangen zijn blijkbaar belangrijker dan de tekenen aan de wand…

De Nederlandse premier gaat vrolijk op de foto met de extreemrechtse Braziliaanse president Bolsonaro en post deze dan ook nog op Twitter. Iets om trots op te zijn?

En Europa kijkt toe. Zes miljoen slachtoffers van de holocaust en een wereldoorlog zijn blijkbaar niet genoeg om op tijd wakker te worden….

Editorial: Lambert Rinkens

Bron: Twitter, The Capa Foundation

Fotografie: Twitter, The Capa Foundation

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk