FOTOJOURNALISTEN LEGGEN WERK NEER, VANDAAG GEEN FOTO’S IN DE KRANT

Zo, dat is het dan. Het beeld gaat op zwart. En dat volkomen terecht. ‘FOTOJOURNALISTIEK HEEFT EEN PRIJS’ is de slogan, maar fotojournalisten betalen meer dan één prijs. Een uitleg.

Lambert Rinkens, Landgraaf 25 januari 2019, 15:54

Ruim 450 fotojournalisten voeren vandaag actie die onder andere gesteund wordt door de NVJ, Nederlandse Vereniging van Journalisten. Voor het eerst in hun geschiedenis leggen zij het werk neer. En dat met reden. Zij komen op voor meer waardering voor hun vak, voor hun werk, voor toekomstbestendige tarieven en voor hun auteursrechten..

De actievoerders bevinden zich voor de deur van het ANP in Den Haag. En dat heeft alles te maken met hun actie tegen de mediaorganisaties, waaronder het ANP, de Persgroep, TMG en Sanoma.

‘Fotojournalistiek heeft zijn prijs’

Fotojournalistiek is een vak. Vakmensen leveren het beeld bij het nieuws. En dat beeld zegt vaak genoeg meer dan de tekst of is minimaal een meer dan welkome aanvulling of verheldering. Het een vult het ander aan. Beeld en tekst samen maken het verhaal compleet.

Fotojournalisten doen hun werk vol passie. Hetgeen echter niet betekend dat het altijd een lolletje is. Meer dan eens in tegendeel. Dit werk herbergt meer dan eens de nodige risico’s. In het buitenland is het vaak genoeg levensgevaarlijk en helaas ook in enkele gevallen dodelijk gebleken. In Nederland betekend het vaak uren en urenlang wachten en nog eens wachten. Of het tegenovergestelde; bij aankomst meteen met de feiten geconfronteerd worden. Onregelmatige uren draaien, midden in de nacht je bed uit en dat zeven dagen per week continu. Meer dan eens leveren zij de beelden die verschrikkelijk nieuws documenteren. Beelden waar de kijker vol afschuw naar kijkt. Zij zijn echter diegenen die dit ook daadwerkelijk beleven, met alle gevolgen van dien. En als extraatje: ook hier worden zij steeds vaker belaagd.

Nu is er de staking. Maar vragen zij dan iets bijzonders? Nee, zij willen niets anders dan ieder ander die zijn werk doet: een fatsoenlijke beloning en zekerheid.

De fotojournalist is zich terdege bewust van het belang van zijn of haar werk. De burger moet voorzien worden van waarheidsgetrouwe informatie. Daar leveren de beelden de onmisbare documentatie bij. Het zijn de beelden die het bewijs leveren. En die komen niet uit de lucht vallen. Fotojournalisten zijn vak-fotografen, veelal met een jarenlange opleiding achter de rug. Hun apparatuur, en dat weet zo ongeveer iedereen, is peperduur. Daar investeren zij in omdat zij kwaliteit willen én moeten leveren.

De lezer wil en moet geïnformeerd worden door middel van nieuws. En dan dienen de mensen die dat werk doen ook minimaal fatsoenlijk beloond te worden. Het tegendeel is echter de waarheid. Een van de leiders van de actie Ruud Rogier in een interview met Lilian Marijnissen, SP,: ” De tarieven zijn de afgelopen jaren met 50% gekelderd. Die moeten weer omhoog…… We moeten weer zeggenschap krijgen over ons eigen werk en daarom moeten we samen in actie komen.”

Fotojournalisten kunnen tegenwoordig gewoonweg niet meer rond komen van hun beloning. Zij werken veelal onverzekerd, het is gewoon niet meer op te brengen, en velen van hen kunnen hun werk alleen nog maar volhouden omdat ze financieel terug moeten vallen op het inkomen van hun partner.

De NVF, Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten, wil tot 1 februari doorgaan met haar acties. Aanstaande dinsdag is er de kick-off waarna meer duidelijkheid volgt over de daadwerkelijke inhoud van de acties.

Tot slot. Het niet fatsoenlijk betalen van de fotojournalisten betekend dat hun beroepsgroep zienderogen slinkt. Dat heeft ook verregaande gevolgen voor het nieuws dat naar de burger toegaat. Iedere burger heeft waarheidsgetrouw nieuws nodig. Sterker nog; daar moet hij van voorzien worden. De burger die in een democratie leeft, heeft recht op waarheidsgetrouwe informatie en nieuws! En daar wil en moet die burger ook het bewijs van hebben. Als de beroepsgroep die daar voor zorgt steeds verder slinkt gaat dit uiteindelijk ten koste van de burger. Wellicht stof voor de burger om over na te denken.

Voor meer informatie over de NVJ kan men terecht op: http://www.nvj.nl

Meer informatie over de NVF vindt u op: http://www.nvf.nl


Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk