GRETA IS BOOS EN DAT ZULLEN ZE WETEN OOK IN DAVOS

De 16-jarige Greta Thunberg was boos, is boos en dat zal ze, helaas, ook voorlopig nog wel blijven. Dat klinkt niet positief maar het is het wel. Sterker nog waren er maar meer mensen boos zoals zij dat is.

De Zweedse Greta Thunberg heeft met haar 16 jaar nu al behoorlijk wat keren vaker de waarheid verteld dan de wereldleiders bij mekaar opgeteld als deze over het klimaat en hun maatregelen zwetsen.

Zwetsen zij dan? Ja, zij zwetsen en niet zo’n beetje ook. Na 25 jaar klimaatconferenties, 25 jaar politiek geleuter en 25 jaar zogenaamde ‘goedbedoelde’ maatregelen staat het klimaat er nu zelfs nog slechter voor dan voor diezelfde 25 jaar. Chapeau dus!

En dat is precies waarom Greta boos is en waarom zij de stoute schoenen aantrok. Zij weigert om nog langer naar school te gaan. Het klimaat is voor haar van veel groter belang dan haar opleiding. En daar heft zij een punt in. De toekomstige leefomstandigheden gaan dermate zienderogen achteruit dat de problemen niet per generatie maar per jaar iedere keer opnieuw harder achteruit gaan.

Greta Thunberg reisde vanuit Zweden naar Davos om het Wereld Economie forum te bezoeken, een treinreis van maar liefst 32 uur. Daar zal zij de wereldleiders nog eens de waarheid onder de neus wrijven. Deze zullen dan beleefd knikken, zorgelijk kijken en er weer lustig op los zwetsen: “Ja, wij beseffen dat het tijd is om actie te ondernemen en daar zijn we ook volop mee bezig….” Deze of dergelijke onzin kramen zij er nu dus inderdaad al 25 jaar uit. Zoals gebruikelijk dus, helaas. Buiten dat zijn de leiders van de grootste klimaat vervuilende landen niet eens aanwezig. Anderzijds is er dan de vraag: welk land wil een volslagen idioot als Trump op bezoek krijgen? Daar ligt dus echt niemand op te wachten.

Desalniettemin enkele zaken die Greta aan de wel aanwezige leuteraars zal vertellen: “Ik ben gestopt met vliegen om redenen van het milieu, ik wil niet het ene zeggen en dan het andere doen.”, of: “Zij weten precies welke zaken van onschatbare waarde zij opgeofferd hebben om door te kunnen gaan met met het vergaren van onvoorstelbare bedragen.”

Het te verwachten antwoord van de op hun Rolex kijkende oplichters zal dan ongeveer zo klinken: “Wij weten dat de burgers steeds minder vertrouwen in de politiek en de momentele politieke situatie hebben. Wij moeten de politiek weer dichter bij de bezorgde burger brengen… dat is onze grote opdracht… Daarom nemen wij dan ook verregaande maatregelen waarbij ook het milieu een voorname, zo niet de voornaamste positie zal innemen, bla bla bladie blabla…” En ook die holle frasen horen we al jaren achtereen.

Voor de jongeren heeft Greta de volgende boodschap betreffende het milieu: “Zij moeten daar iets aan doen en boos worden, en die boosheid moeten zij omzetten in actie……. Waarom zou ik moeten gaan leren voor een toekomst terwijl die er niet meer is en niemand iets doet om die toekomst te redden?”

Greta is boos, nu de anderen nog.

Editorial: Lambert Rinkens

Fotografie: AFP

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk