‘WIE SJÙN ÙT IS ÙM PRINS TE ZIEH’

Een keer in je leven prinses of prins zijn. Voor veel carnavalisten een droom. Maar waarom? Wat maakt het zo bijzonder? Een interview met prins Jordy I van Ieërre Road de Sjweëgelsöppers va Nuijenhage.

Lambert Rinkens, Landgraaf 17 januari 2019, 19:41

Veel carnavalisten dromen er van. Andere carnavalisten willen het niet. “Dan verlies ik te veel vrijheden.”, zeggen deze dan. Maar als dat zo is, waarom zijn er dan toch legio carnavalisten die er hun leven lang van dromen? Prinses of prins zijn, dat is voor hun het ultieme dat carnaval te bieden heeft. Maar waarom? We vragen het aan de kersverse prins Jordy I van Ieëre Road de Sjweëgelsöppers.

‘S avonds om 19.00 uur rijden we het nieuwe rijk van prins Jordy I binnen. En nu wisten we wel waar de Wiel Ringenslaan is, maar waar precies dat huisnummer is? Dat blijkt echter geen probleem te zijn, die vraag lost zich vanzelf op. Niet te missen. Verlichting in carnavalskleuren en een aardig formaat spandoek aan huis laten geen twijfel over. We schuiven bij Jordy thuis aan tafel voor de koffie én voor de vragen.

Lees verder onder de afbeelding

Hallo Jordy, eerst en vooral dank voor je medewerking. Wil je misschien eerst wat over jezelf vertellen?

Prins Jordy I: “Jazeker. Ik ben 26 jaar, geboren en getogen in Landgraaf, Nieuwenhagen om precies te zijn. Gelukkig getrouwd met Rachel , voluit Rachel Horsch Borjans, ik werk bij Aannemers- en Timmerbedrijf Witjes als metselaar. Mijn grote hobby is het voetballen bij Sylvia, daar speel ik of op het 1ste of op het 2de elftal. Alhoewel ik er op dit moment even uit lig met een blessure. En dan hebben we nog iemand hier in huis: Myla, ons hondje. Maar die is nu even in een andere kamer (en lachend toevoegend) dat maakt dit wat gemakkelijker.”

Wat is carnaval voor jou en waarom wilde je zo graag prins worden? Wat maakt het zo speciaal?

Prins Jordy I: “Dat is geen gemakkelijke vraag. De liefde voor carnaval op zich heb ik eigenlijk van mijn ouders mee gekregen. Ik ging von jongs af aan met ze mee. En op mijn elfde werd ik jeugdprins. Dat heb ik toen echt als geweldig ervaren. Vanaf dat moment was het mijn droom om ooit ‘grote prins’ te worden. Maar wat er zo bijzonder aan is? Voor mij is het niet alleen maar een ding. Het is een bepaald gevoel. Er zijn natuurlijk wel hoogtepunten waar ik naar uitkijk, de Gala-avond, de Herrensitzung de Kindermiddag en de optocht. Ik vond het echt een grote eer om hier überhaupt voor gevraagd te worden. Dat zegt heel veel. Maar het speciale? Voor mij persoonlijk is het veel meer dat je als groep een hele periode alles samen doet. Je trekt wekenlang met mekaar als hechte groep op. Dat is het mooiste. Ik zie er ook nu al tegen op dat het moment er komt dat die tijd voorbij is.”

Komende zaterdag is er een van die hoogtepunten. De Gala-avond. Eigenlijk je eerste grote avond als prins. Waar kijk je het meeste naar uit?

Prins Jordy I: “Dan wil ik heel even terug in de tijd. In het verleden was de Gala-avond voor de vereniging het Prins uitroepen, tegenwoordig is het ‘de Prins voorstellen’ met daaromheen een grote avond vol met echt goede artiesten. Dan komen de mensen van het dorp samen en gaan we met z’n allen de hele avond gezellig feest vieren. En een voorkeur? Er komen echt goede artiesten: Shakin DJs, de Kölsche Greesberger dansgroep, ’t Ine Vervoort, De Geliënde, noem het maar op. En waar dan je voorkeur ligt? Dat is natuurlijk een kwestie van smaak.”

“Maar er is wel iets dat ik nog graag wil toevoegen. We hebben nu Jeugdprins Jaydian I. En dat vind ik dus echt mooi. Hij beleeft er zo veel plezier aan samen met zijn ouders. Dat is zo mooi om te zien, en hij gaat ook een super tijd hebben. Dat weet ik zeker.”

Nogmaals dank aan Prins Jordy I voor zijn medewerking. En de Gala-avond van Ieëre Road de Sjweëgelsöppers? Die vind aanstaande zaterdag 19 januari plaats in Harmoniezaal SUNplein. Aanvang: 20.11 tot 02.00. Alaaf!

Meer informatie: http://www.cvieereroaddesjweegelsoppers.nl

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk