GAAN WE IN LIMBURG EEN PAAR MILJARD JAAR TERUG IN DE TIJD KIJKEN?

Momenteel worden er in de buurt van Epen proefboringen gedaan om te kijken of er de zogenaamde Einstein telescoop geplaatst kan worden. En daarmee hoopt men dan terug in de tijd te gaan. Althans.

Lambert Rinkens, Landgraaf 17 januari 2019, 22:35

Voorbij met de rust in het Heuvelland. Tenminste in de buurt van Epen dan. Daar wordt een gat in de grond geboord tot op een diepte van 300 meter. Een proefboring. Mocht de aarde op die diepte voldoen aan de eisen kan er eventueel de Einstein telescoop onder de grond geplaatst worden. En daarmee kan men terug in de tijd kijken. Misschien, zo is de hoop voor de toekomst, tot op het moment van de oerknal. En dat is dus meer dan een beetje terug in de tijd, ongeveer een luttele 13.8 miljard jaar geleden.

De Einstein telescoop is een telescoop voor de detectie van zwaartekrachtgolven. Op dit moment zijn er wereldwijd drie stuks van in gebruik. Twee in de VS en eentje in Japan. Het Limburgse Heuvelland zou dan nummer vier moeten worden. Maar dan wel met enkele grote verschillen ten overstaan van zijn collega’s.

Deze zou dan als eerste ondergronds gaan en tevens veel groter. Bij de Limburgse versie zouden er dan drie tunnels komen van 10 kilometer lengte waarin detectoren geplaatst worden. En die meten dan de zwaartekrachtgolven. Dat moet dan wederom meer uitsluitsel geven over het heelal, zijn geschiedenis en ontwikkeling.

Lees verder onder de afbeelding

Dat heeft echter wel wat voeten in de aarde. Het hele project zal, voor er überhaupt gemeten kan worden, tot 2033-2035 gaan duren. En dat is dan de optimistische versie. Maar eerst moet nog blijken of de gesteldheid van de grond er wel geschikt voor is. Alle vreemde ruis moet vermeden worden tijdens de metingen. Dat is ook de reden dat men het hier in het Heuvelland probeert. 360 tot 375 miljoen jaar geleden zou de aarde er hier uitgezien hebben als nu de Waddenzee doet. Dat heeft dan uiteindelijk tot de gesteldheid geleid die de Limburgse bodem nu heeft. De lösslaag boven op de krijtlaag moet dempend werken, verwacht men.

Omwonenden vrezen echter voor schade aan de natuur door het grote project. Het grondwater en de beken zouden wel eens de dupe kunnen worden zo vreest men. Volgens de projectleider, Bjorn Vink, geohydroloog, is hier echter geen sprake van. Zou het project zijn doorgang vinden, dan komen de tunnels in de krijtlaag te liggen op driehonderd meter diepte. Ver weg van de beken en het grondwater. Daar voegt hij nog aan toe dat ze liefst zo ver mogelijk van water weg willen blijven. De Einstein telescoop verdraagt namelijk absoluut geen water.

Nu moet men dus eerst in de toekomst kijken om straks terug te kunnen gaan.

Bron: Wikipedia, Trouw

Afbeeldingen: de ingenieuer.nl, NIKHEF.NL

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk