OOK MUHLBACH IS INMIDDELS AFGESLOTEN VAN BUITENWERELD

We volgen Hannie & Jos in het Oostenrijkse Alpendorp Muhlbach. In de Alpen is het nu al enige weken bar en boos. En het kon niet uitblijven: Hannie & Jos zijn inmiddels ook ingesneeuwd.

Lambert Rinkens, Landgraaf 15 januari 2019, 19:07

Hannie en Jos zijn zo vriendelijk om ons op de hoogte te houden van hun welzijn en van de situatie in de Oostenrijkse Alpen. Daar sneeuwt het nu al geruime tijd op een manier die al sinds jaren niet meer is voorgekomen. En nu is het dus gebeurd: Hannie en Jos zijn in het Oostenrijkse Muhlbach ook ingesneeuwd. Net als de rest van het dorp overigens. Vandaag bereikte ons het volgende bericht: “Vanmorgen vernomen dat Muhlbach niet meer per auto bereikbaar is. Ook de elektriciteit is even uitgevallen, maar dat was gelukkig maar zeer kort. Ik ga straks mijn auto uitgraven en dan hoop ik op het zonnetje vanmiddag. Groetjes Hannie en Jos.”

Verder laten zij weten dat ook legerhelikopters worden ingezet om de sneeuw van de bomen af te waaien. Die dreigen onder de last te bezwijken. Dat is op zich al levensgevaarlijk maar kan tevens wegen blokkeren of lawines veroorzaken. Buiten dat is het ook gewoonweg kapitaalverlies voor de bosbouw. Iets waar veel Oostenrijkse boeren afhankelijk van zijn.

Hannie en Jos zitten dus ook vast in hun dorp net als duizenden anderen in de Alpen. Nu hoeft dat op zich geen probleem te zijn, als het niet te lang duurt dan. Muhlbach is pas sinds vandaag afgesloten van het wegennet. Andere dorpen al veel langer. En dat is wel een probleem. Mensen worden op een gegeven moment afhankelijk van de aanvoer van buitenaf. Voedsel en water zijn meestal wel voor een tijdje toereikend, net als medicijnen. Maar zodra, vooral wat medicijnen betreft, de voorraad in huis op is wordt het wel degelijk een reëel probleem.

Wat de stroomuitval betreft was die in hun geval maar kort. Inmiddels meldt de BBC dat er rond de 50.000 mensen helemaal zonder stroom zitten. En velen van hen al langere tijd. Zou dit het geval zijn in dorpen die ook al langer van het wegennet zijn afgesloten wordt ook dit een reëel probleem. Dan valt de communicatie op een bepaald moment dus ook weg. Mocht dit het geval zijn, zal er wel degelijk aan een evacuatie per lucht gedacht moeten gaan worden. Mensen die van medicijnen of verzorging afhankelijk zijn, zijn dan meer dan kwetsbaar.

Wat de weersvoorspelling betreft: morgen zou het dan eens niet sneeuwen, donderdag en vrijdag is er dan wel weer een grote kans op sneeuw bij een temperatuur van rond de -5, aldus de 14 daagse voorspelling vanuit Duitsland en Oostenrijk. Daarna zou het voorlopig voorbij zijn met de aanhoudende sneeuwval. Na volgende week zullen de temperaturen ook weer stijgen. Maar ook dat biedt voor anderen weer heel onaardige vooruitzichten. Als die massa sneeuw gaat dooien komt het hoogwater onherroepelijk opzetten.

Met dank aan Hannie & Jos

Bron: 14 Tage Wetter.DE

Fotografie: ZDF


Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk