WERKEN OP DE KOUDSTE MARKT TER WERELD IN YAKOETSK

Nu is het niet altijd een lolletje om op de markt te werken. Als de zon schijnt is het allemaal leuk en aardig. Maar dat is niet altijd zo en al helemaal niet overal. Op naar Yakoetsk in Siberië.

Lambert Rinkens, Landgraaf 11 januari 2019, 20:36

Het is vrijdagavond, de markt in landgraaf zit er al een paar uur op. En het weer was bedroevend. Grijs, grauw en nat. Daar sta je dan, urenlang in de natte kou. En maar proberen om er vrolijk en het allerliefst warm bij te blijven. Maar dat is dan Landgraaf.

Het kan stukken erger. In de Russische stad Yakoetsk bijvoorbeeld. Er wordt van gezegd dat het de koudste markt ter wereld is. En dat zou wel eens heel goed zo kunnen zijn. Minus 30 in de winter is niet normaal, het is boven gemiddeld!

En daar staan ze dan, de marktlui. Een, twee of drie broeken over mekaar. Een, twee of meer shirtjes, een echte dikke trui, een jas, en nog een jas. Twee paar handschoenen en vooral een goede muts op het hoofd én hele goede schoenen of nog liever laarzen. En dan gaat je werkdag beginnen bij je kraampje.

Maria Starkowa, standhouder, zegt dit: “Het is warm dit jaar, -30, dus dat gaat nog.” En dat is ook zo. De markt blijft ook gewoon open als het nog ietsje frisser wordt. Ook -40 of erger is geen reden om te sluiten. Op de koudste dag werd er -50 gemeten. En dat was inderdaad wel een beetje aan de koude kant. Maar dicht ging de markt niet. Winter is winter en open is open.

De kleding is aangepast en een ding doen ze er allemaal: constant in beweging blijven. Vooral niet stil gaan staan want dat is funest.

Voordeel voor de marktlui: de spullen blijven wel vers. Niks hoeft in de vriezer. Waarom ook?

Bron: Al Jazeera

Fotografie: Al Jazeera

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk