WORKING JOURNALISTS DAY & ERDOGAN MAAKT HET MET DE DAG BONTER

Op 10 januari is er in Turkije de Working Journalists Day. De dag die er aan herinneren moet hoe belangrijk persvrijheid is. En dan komt de Turkse president Erdogan op de proppen. En die maakt het wel zó bont!

Lambert Rinkens, Landgraaf 10 januari 2019, 20:08

Waar Erdogan de lef vandaan haalt is zo ongeveer iedereen een volslagen raadsel. Onder zijn bewind is Turkije uitgegroeid tot het land waar de meeste journalisten ter wereld in de gevangenis zitten, en dan komt net hij precies een dag voor de Turkse Working Journalists Day met de volgende claim. “Alhoewel ik van tijd tot tijd door de media beschadigd wordt, heb ik altijd gevochten, en vecht ik nog steeds, ervoor dat verschillende media en culturen zich vrij kunnen uiten en hun mening kunnen geven.”, zo melde hij dat aan het Anadolu persagentschap.

Niet alleen heeft Turkije het wereldwijd hoogste aantal journalisten in de gevangenis zitten. Erdogan gaat verder dan dat. Hij heeft in de afgelopen jaren de pers zo ongeveer monddood willen maken. Hij gaat hierin zo ver dat de Press Council in Turkije het volgende liet weten: ” We kunnen de festiviteiten op 10 januari, de dag waarop wet 202 in werking trad, die journalisten de garantie gaf hun werk te kunnen doen, de vrijheid garandeert omdat te doen en het recht gaf om zich te organiseren, helaas niet laten doorgaan.”

En zij staven dat ook met feiten en getallen. Maar liefst een op de drie Turkse journalisten heeft zijn werk onder Erdogan moeten opgeven. In de afgelopen jaren hebben er meer dan 13.000 journalisten hun baan verloren. Erdogan liet hun kranten of mediabedrijf sluiten. En net diezelfde Erdogan doet dan die uitspraak?

Reporters Zonder Grenzen publiceerde afgelopen december het volgende: “… meer dan 80 Turkse journalisten hebben het afgelopen jaar zware gevangenisstraffen of hoge boetes gekregen omdat zij zich schuldig gemaakt zouden hebben aan het steunen van terroristische organisaties, denigrerend over Turkije uitgelaten hebben of het staatshoofd beledigd hebben.”

Kritiek op Erdogan is een belediging van het staatshoofd en dus genoeg om voor jaren in een Turkse gevangenis te verdwijnen. En net dat staatshoofd doet dan die uitspraken.

En Europa? Waar ze beweren dat normen en waarden zo hoog in het vaandel staan? Die doen gewoon zaken met hem, alsof er niets aan de hand is. Maar ja, ze doen ook gewoon zaken met Malta. Malta, waarvan de premier betrokken is in een moordzaak op journaliste Daphne Caruana Galizia. Ook daar is blijkbaar niets mis mee. In ieder geval niet genoeg om er geen zaken meer mee te doen.

Tot zover de Working Journalists Day.

Bron: Turkish Press Council, Turkish Minute

Afbeelding: TPC

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk