RYOYU KOBAYASHI MET EEN ‘CLEAN SWEEP’ IN VIER SCHANSEN TOURNEE

Het is een sport voor mensen met stalen zenuwen en een meer dan behoorlijke portie lef, schansspringen. En de Japanner Ryoyu Kobayashi blijkt momenteel zelfs binnen die groep van durfal sporters een uitzondering te zijn. Een terugblik op de ‘Vier schansen tournee’.

Lambert Rinkens, Landgraaf 7 januari 2019, 00:05Het lijkt niet alleen hoog, het is hoog. het lijkt niet alleen steil, Het is verdomd steil. En het lijkt niet alleen gevaarlijk, het is het. Schansspringen. Een sport voor durfallen. Een normaal mens gaat de schans niet eens omhoog, laat staan omlaag. En al helemaal niet zoals deze atleten dat doen.

En zie je deze atleten, want dat zijn het, in normale kleding, zou je het alles behalve vermoeden. Geen opgepompte spierbundels en al helemaal geen reuzen. Stuk voor stuk lichtgewichten. Iemand van 70 kilogram is al een zwaargewicht in de sport. Hoe lichter, hoe beter. De wind moet ze dragen, zo ver mogelijk en zo stijlvol mogelijk. En daar is de Japanner Ryoyu Kobayashi op dit moment de absolute grootmeester in. Ver én stijlvol zeilt hij door de lucht. Zwevend, als door de wind gedragen. De 1.74 meter lange en 60 kilo zware Japanner vliegt in perfecte houding het dal in. Onnavolgbaar voor de concurrentie.

Onnavolgbaar én onverslaanbaar. Hij is in de lange geschiedenis van dit toernooi, de eerste editie vond plaats in 1953, pas de derde die alle vier de wedstrijden op zijn naam wist te zetten. Oberstdorf, Garmish-Partenkirchen, Innsbruck en nu ook Bischofshofen, een ‘clean sweep’.

En vreemd genoeg was hij tot voor dit seizoen niet eens een topper. Binnen zijn sport stond hij meer bekend om zijn kunnen als Dj én als levensgenieter. Tot het uiterste gaan qua training, daar had hij altijd een broertje de dood aan. Die tijd lijkt nu voorbij. Lijkt althans, want hij gaat nog altijd met een ondeugende smile door het leven, volgens zijn Finse trainer Vaatanen.

Bron: Japan Today

Fotografie: AFP

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk