NIEUWJAARSCONCERT HARMONIE LAURA GAAT OVER GRENZEN

Gisteren zette Harmonie Laura de toon voor de rest van het jaar. En die toon die lijkt grenzeloos te worden. Grenzeloos op meerdere fronten. Een reportage.

Lambert Rinkens, Landgraaf 7 januari 2019, 18:42

De zaal van gemeenschapshuis D’r Stjee Uul is vol. De sfeer is goed. de bezoekers weten dat dát wat komen gaat goed is. Ze kennen hun, of de, Harmonie Laura. Maar het Nieuwjaarsconcert is altijd speciaal. Altijd wat extra’s. Zo ook dit jaar. Als extraatje klinkt misschien oneerbiedig, maar dat is het niet. Het extraatje mag er namelijk wel degelijk wezen, Blechoholica uit Duitsland en Die Dorfdudler 2.0. Maar dan is er nog iets, en dat ‘iets’ is niet alleen bijzonder maar ook nog eens weg wijzend, het is TOL.

TOL

TOL is de toekomst of te wel Toekomst Orkest Laura. En dan is het verhaal zo goed als duidelijk. Bijna althans. De toekomst van Harmonie Laura zal namelijk het spits afbijten vandaag. TOL zijn de leerlingen van de harmonie, en dat kan door alle leeftijden heen gaan. Nieuwelingen bij de harmonie worden van begin af aan begeleid, in de keuze van het instrument, het leren bespelen van het instrument én het leren samenspelen. Want dat is de kern van een harmonie: samen aan de bak en samen muziek spelen.

En eerlijk is eerlijk, TOL bewijst dat die aanpak van de harmonie zijn vruchten afwerpt. Hoe jong ze ook mogen zijn, de zaal is er stil van en geniet volop. En dat is terecht. En dan hebben we het niet alleen over het muzikale gedeelte. Ga op die leeftijd maar eens voor een volle zaal staan. Menige volwassene heeft daar op zich al meer dan genoeg moeite mee. Maar TOL doet het wel, en goed ook! Alle respect voor de leden van TOL en de mensen die daar hun tijd en moeite insteken.

Over grenzen gaan

Het grote orkest neemt het van TOL over. Dirigent Patrick Letterle geeft een korte inleiding bij het stuk getiteld ‘Jurassic Park’. Een korte maar veelzeggende inleiding. Het gaat over grenzen. Beter gezegd over ‘het over grenzen heenstappen’. Twee eilanden. Een vol gevaar en het ander een paradijs. Daar zit een grens tussen. Het staat natuurlijk symbool, maar die symboliek is wel treffend. Iedere muzikant moet vroeger of later over zijn eigen grenzen stappen, ieder orkest moet ook vroeger of later over zijn grenzen gaan én iedereen die een concert bezoekt zal dat op zijn manier ook moeten doen. Als muzikanten hun ‘werk’ goed doen kunnen ze het publiek meenemen. Ze kunnen het publiek over grenzen heen tillen. En op dit Nieuwjaarsconcert lukt dat. De bekende vonk slaat over. Maar die vonk is niet meer of minder een grens die overbrugd moet worden. En dan kan het publiek ook die grens over. En dat werkt.

Blechoholica

Het uit Duitsland afkomstige Blechoholica, onder leiding van Frank Cremer, komt niet alleen van over de grens maar neemt het publiek ook mee. Ze zijn maar met z’n zevenen. En om je publiek dan mee te nemen heb je een andere aanpak nodig. Blechoholica bestaat dan maar uit zeven muzikanten, maar het zijn wel stuk voor stuk ook heel goede solisten. En dat functioneert dus ook wonderwel. De zaal is er meer dan enthousiast over. En Blechoholica? Die genieten er zelf ook zichtbaar van.

Die Dorfdudler 2.0

Dan de uitsmijter van het concert, Die Dorfdudler 2.0. En wat moet je daar over zeggen? Als we gewoon bij de waarheid blijven, komen we op het volgende uit. Ruim twintig leden. En die komen niet uit één bepaalde wijk of uit één voormalige gemeente. Nee, ze komen uit alle hoeken van Landgraaf. En gewoon voor de liefde van muziek. Net een kleine vier of vijf optredens achter de rug. En net zo veel maal samen gerepeteerd. En veel meer lijken ze ook niet nodig te hebben. Alle leden zijn namelijk lid van een harmonie of fanfare in Landgraaf. Muzikale ervaring zat op. ‘Die Dorfdudler 2.0’ dat is voor hun gewoon een heel plezierig extraatje. Maar wel een extraatje waar ze hun passie in stoppen én een passie waarmee zij hier in Landgraaf weer een nieuwe muzikale grens verleggen.

Mensen die zelf hun muzikale grens willen verleggen of ouders die hun kind (of kinderen) iets willen geven waar zij hun hele leven plezier aan hebben, (en dat is veel meer dan alleen het bespelen van een instrument). Die zijn van harte welkom om eens tijdens een repetitie op de maandagavond langs te komen bij Harmonie Laura of een kijkje te nemen op: http://www.harmonielaura.com

Tot slot Die Dorfdudler 2.0. Ook dit vrolijke muzikale gezelschap wil wel versterking hebben. Neem gerust contact op met ze. Dat kan telefonisch op het nummer: 06 55 88 44 88.


Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk