CHINA LAND ALS EERSTE OP DE ANDERE KANT VAN DE MAAN

China is er als eerste land ter wereld in geslaagd om een sonde op de achterkant van de maan te laten landen. En dat betekend meer dan men op het eerste moment denkt.

Lambert Rinkens, Landgraaf 3 december 2019, 22:23

DeChang’e 4 staat nu op de achterkant van de maan geparkeerd. Direct naast een enorme krater. Precies op de plek waar zij hem wilden hebben. Maar dat is meer dan zij wilden hebben.

China zet zich met deze prestatie meteen als ruimtevaartnatie op de kaart. De Chinezen wisten een van de grootste problemen om daar überhaupt een sonde naar toe te sturen op te lossen. Probleem was namelijk om naar de achterkant van de maan signalen te versturen en deze daar ook te kunnen ontvangen. Zij verstuurden hiervoor speciaal een communicatiesateliet. Deze bevindt zich op het zogenaamde Lagrange L2 punt. Hij ontvangt de signalen en verstuurd ze van daaruit naar de sonde.

Maar het zal ook niet bij deze ene ruimtesonde blijven. In de nabije toekomst zullen zij een volgende sonde sturen om gesteente van de maan naar de aarde te brengen.

Volgens de Chinese planning zal er ook de eerste Chinese astronaut naar de maan reizen. Dat zal in het jaar 2030 moeten plaatsvinden.

De ruimtesonde Chang’e 4 is overigens genoemd naar een Chinese godin. Maar niet zo maar een. Chang’e is de godin van de maan. Onder de goden van het heelal was zij de meest elegante danser van ze allemaal. Geen slechte naamkeuze dus.

Bron: Spacepage

Fotografie: CSNA

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk