ZWEDEN DIENEN KLACHT IN TEGEN ERDOGAN WEGENS PLEGEN OORLOGSMISDADEN, GENOCIDE EN SCHENDEN VAN MENSENRECHTEN

Vijf Zweedse parlementariërs hebben een klacht ingediend tegen de Turkse president Erdogan. Mocht deze aangenomen worden dan kan hij bij aankomst in Zweden gearresteerd worden.

Lambert Rinkens. Landgraaf 2 januari 2018, 13:42

Het plegen van oorlogsmisdaden, schenden van de mensenrechten én genocide, dat is de lijst waar de Turkse president Erdogan zich voor moet verantwoorden, althans als het aan de vijf Zweedse parlementariërs ligt die de aanklacht ingediend hebben.

De misdaden gaan terug naar aanvallen die het Turkse leger pleegde op de Koerdische militie in 2015. De vijf hebben de aanklacht ingediend bij de Zweedse openbare aanklager. Af te wachten is of deze de aanklacht ook in behandeling neemt. Mocht dit het geval zijn kan Erdogan bij aankomst in Zeden gearresteerd worden.

Lid van de Groene Partij Carl Schlyter hoopt dat andere landen dezelfde actie ondernemen. Hij liet weten: “Als Erdogan op deze manier eraan gehinderd wordt om landen te kunnen bezoeken, om daar zijn invloed uit te oefenen op de manier waar hij voor kiest, dan hoop ik dat dit ook invloed heeft op zijn manier van handelen.”

Bron: Star Congress Diplomacy, The Independent

Fotografie: Reuters

Mogelijkheid

Dat dit mogelijk is, is te terug te voeren op een wet die in Zweden in 2014 van kracht werd. Hierin is bepaald dat oorlogsmisdaden, het schenden van mensenrechten en genocide waar dan ook ter wereld vervolg kunnen worden.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk