TURKIJE VOERT STEEDS MEER MATERIEEL IN RICHTING SYRIË

Turkije blijft steeds meer zwaar materieel en troepen in de richting van Syrië sturen. Sinds de Amerikaanse president Trump aankondigde dat zijn troepen dat land zouden verlaten voert Ankara de druk steeds verder op.

Lambert Rinkens, Landgraaf 1 januari 2019, 23:13

De dag dat het Turkse leger Syrië opnieuw zal binnenvallen lijkt steeds dichterbij te komen. Vandaag voerde Ankara zwaar materieel aan in de zuid-Turkse provinie Gaziantep. Het heeft er alle schijn van dat Turkije de Koerden op meerdere fronten gelijktijdig aan zal vallen. Vrij recent voerde Turkije ook al het bestand aan materieel en troepen op in de verder oostelijk gelegen regio van Dyarbakir.

Ten zuidwesten van de provincie Gaziantep is Turkije Syrië al in afgelopen januari onrechtmatig binnengevallen. Daar woedt sindsdien al de strijd tussen het Turkse leger en zijn handlangers tegen Koerdische verzetsstrijders.

De aankondiging van president Trump om zich uit Syrië terug te trekken was voor Erdogan het moment om zijn droom van een Groot Turkije waar te kunnen maken. De kans dat hij het gebied dat hij nu en in de toekomst in handen zal krijgen zonder slag of stoot terug zal geven aan Syrië is vrij gering te noemen.

Buiten het aanstaande feit dat de Koerdische en Syrische bevolking daar de prijs voor moeten betalen zal ISIS ook de grote winnaar zijn. Zij werken al langer met Erdogans Turkije samen en zullen naar alle verwachting dan ook Erdogan steunen in zijn aanvallen op de Koerden.

Tegelijkertijd zal de rest van de wereld rekening moeten houden met een steeds machtiger wordende ISIS, met alle gevolgen van dien. Een van de grote vragen is momenteel dan ook waarom binnen Europa alleen Frankrijk bereid is om de strijd met ISIS ter plekke aan te gaan.

Bron: MEMO

Fotografie: Halil Fidan, Anadolo Agency

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk