DE MASSAMOORD VAN ROBOSKI EN EEN NEDERLANDSE JOURNALISTE DIE ER DOOR GEGREPEN WERD

Roboski 28 december 2011. Ruim dertig Koerdische mannen zijn op weg bij de Turks-Iraakse grens. Dan komen twee Turkse straaljagers. De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink was er enkele dagen later. Het veranderde haar leven.

Lambert Rinkens, Landgraaf 30 december 2018, 21:24

De Koerdische mannen en jongemannen waren aan het smokkelen. Het smokkelen is een van de weinige manieren voor hun om aan geld te komen om zodoende in hun levensonderhoud te voorzien. Voor hun lol doen ze het echt niet. Het is meer noodgedwongen dan wat anders. Ze moeten dan dus de grens over, de Turks-Iraakse grens. De groep van ruim 30 mannen en hun ezels begeven zich dus op pad.

Een drone van het Amerikaanse leger spot hun. De Amerikanen geven dit door aan de Turken. Die sturen er twee straaljagers naar toe. En die droppen hun dodelijke lading. Vierendertig van de groep laten bij dit bombardement het leven. En het zijn vierendertig mannen en jongens uit twee kleine dorpjes. Zo goed als allemaal familie van elkaar. De gevolgen zijn binnen de twee dorpjes enorm.

Enkele dagen later arriveert de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink in de dorpen. Het gebeurde laat haar niet meer los. Ze duikt steeds verder in de zaak. Zij reist meermalen af naar de dorpen om steeds dieper te gaan in haar zoektocht naar de waarheid. Zij zoekt, zij spit en schrijft uiteindelijk ook een boek, getiteld: De jongens zijn dood, over haar vindingen en uitkomsten. Haar werk maakt haar allesbehalve geliefd bij de Turkse autoriteiten. Resultaat is dat Fréderike Geerdink dan ook in 2015 het land wordt uitgedonderd. Tegenwoordig zijn de omstandigheden in Turkije zo dat menige Turkse of niet Turkse journalist blij zou zijn als hem dat überhaupt nog gebeuren mag.

Zeven jaar geleden vond de massamoord van Roboski plaats. Op de kop af na zeven jaar schreef Fréderike Geerdink een artikel voor Frontaal Naakt hierover. Over hoe het haar leven veranderde. Het artikel vermeld echter meer. Het geeft inzicht in het bestaan van de Koerden, de problematiek van een volk dat zwaar onderdrukt wordt. Een volk dat in de loop van het nieuwe jaar waarschijnlijk heel zwaar door Erdogan en de zijnen aangevallen gaat worden, met alle gevolgen van dien. Haar boek en werk geeft dus niet alleen inzicht in het verleden, het geeft ook een hele boel achtergrondinformatie over dat wat helaas zeer waarschijnlijk nog komen gaat.

Het artikel van Fréderike Geerdink vindt u op: http://www.frontaalnaakt.nl/archives/hoe-roboski-mij-radicaliseerde.html

Het boek dat zij hierover schreef: De jongens zijn dood is bij Libris verkrijgbaar voor €19.99

ISBN: 9789000316861

Bron: Frontaal Naakt

Afbeelding: Global Rights

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk