FRANSMAN WIL DE ATLANTISCHE OCEAAN OVER IN EEN GROTE TON

De 71-jarige Jean-Jacques Savin is vandaag aan zijn poging begonnen de Atlantische Oceaan over te steken in een grote ton. Nu lijkt ‘ton’ niet het juiste woord. Capsule lijkt meer van toepassing te zijn. Maar dan nog.

Lambert Rinkens, Landgraaf 28 december 2018, 01:33

Hij is wel in voor een avontuur, de 71-jarige Jean-Jacques Savin. Hij wil als eerste de oceaan oversteken in een ton. Volgens zijn berekening zou hij dan eind maart of begin april ergens in de Caraïbische zee bij een eiland moeten aanspoelen.

De ton wordt door niets aangedreven. Hij is volledig afhankelijk van de stromingen in de oceaan. Zijn ‘ton’ is wel van de nodige snufjes voorzien. Zo zal hij dagelijks ook iets op Facebook gaan posten. Verder heeft hij ook zonnepanelen aan de zijkant om de nodige energie op te slaan. En natuurlijk het onontbeerlijke GPS systeem.

Zijn ton is circa 3.5 meter lang en iets meer dan 2 meter breed. Maar ook dat neemt niet weg dat hij bij de minste geringste ruwe zeegang als een speelbal heen en weer geslingerd zal worden. En dat kan dan dagenlang, zo niet langer, gaan duren. Menigeen wordt alleen al bij de gedachte daaraan zeeziek.

Jean-Jacques lijkt voor het avontuur geboren te zijn. Voormalig parachutist in het leger, piloot, park-ranger in Afrika en al vier maal de oceaan over per zeilboot. Hij noemt zichzelf geen kapitein van het schip, maar een reiziger van de oceaan.

Bron: Japan Times

Fotografie: AFP

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk