DE BRITTEN, DUBBELAGENT SKRIPAL EN HET BLOEDBAD VAN OPERATIE KENOVA VAN MI5

Enorme verontwaardiging bij de Britse politici over de aanslag op de zogenaamde Russische spion Skripal. Maar de vraag rijst steeds meer waar halen ze daarvoor de euvele moed vandaan? Operatie Kenova van hun eigen MI5 slaat desbetreffend alles. Een kijkje bij de Britse MI5.

Lambert Rinkens, Landgraaf 28 december 2018, 21:30

Salisbury, 4 maart 2018. Naar alle waarschijnlijkheid pleegt de Russische veiligheidsdienst óf Russische mafia een aanslag op Sergei Skripal. Hij en zijn dochter worden het slachtoffer van zenuwgas Novitsjok. Beiden overleven ternauwernood. En dan begint het spelletje voor de Britse politici dus echt.

De Britten wijzen, waarschijnlijk terecht richting Rusland. Die ontkennen, laten we maar zeggen; wat anders. Maar er schuilen niet een maar meerdere addertjes onder het gras. Een door velen over het hoofd gezien feit is dat de Britten Sergei Skripal van meet af aan een ‘Russische spion’ noemen. Maar feit is dat het een Britse dubbelspion was. Tot op de dag van vandaag noemen zij hem een Russische spion. En dat is veelzeggend, en meer veelzeggend dan het op het eerste gezicht lijkt. Vanwaar die angst om zaken bij hun daadwerkelijke naam te noemen?

Het antwoord is heel eenvoudig: toegeven dat het een eigen dubbelspion is betekend dat je zelf ook niet helemaal zuiver op de graat bent. Dat is het hele verhaal. Althans, bijna. Zelf niet zuiver op de graat zijn roept vragen op, en dat wil je niet als het over spionage gaat. En ze hebben genoeg te verbergen, de Britten. Want de Britten hebben zelf echt behoorlijk wat meer op hun kerfstok dan ze pretenderen. Menige geheime dienst blijkt in vergelijking met de Britse MI5 en MI6 een kleuterklasje te zijn. Operatie Kenova van de MI5 is daar het verschrikkelijke bewijs van.

Operatie Kenova & Stakeknife

Jaren 80, Noor-Ierland. Er woedt volop oorlog tussen de Britten en de IRA en geen beiden schuwt geweld of spionage. Beiden proberen in de veiligheidsdienst van de ander te infiltreren en de Britten slagen daar behoorlijk goed in. Zij sluizen Alfredo Scappaticci binnen een IRA team in. Het zogenaamde ‘Nutting team’. Specialiteit: ondervragen en uit de weg ruimen van informanten.

Noord-Ierland 26 februari 1989. Joseph Fenton wordt al een een week lang ondervraagd door het Nutting Team van de IRA. Hij wordt schuldig bevonden aan verraad. Later blijkt dat hij, vanuit IRA oogpunt, meer dan schuldig was. Hij werkte als dubbelagent en informant voor de Special Branche van de Britten. Dankzij hem wisten zij meer dan 20 IRA leden te arresteren en verschillende IRA teams uit te schakelen.

Freddie Scappaticci verlaat een huis in Noord-Ierland. Enkele minuten later wordt in datzelfde huis Joseph Fenton ‘geëxecuteerd’ door andere leden van het Nutting Team.

Scappaticci waarschuwde vooraf de Special Branche van MI5 dat een van hun waardevolle dubbelagenten vermoord zou worden. MI5 doet niets. Fenton, een eigen agent wordt met hun medeweten opgeofferd. Stakeknife, hun top dubbelagent binnen de IRA mag niet ontdekt worden.

‘Freddie’ Scappaticci en het Nutting Team ondervragen en vermoorden, tot dusver bekend minimaal 18 Britse informaten. En iedere keer opnieuw heeft de Britse geheime dienst er vooraf weet van. Iedere keer opnieuw krijgen zij van binnen uit de IRA inlichtingen hierover. Maar MI5 grijpt niet in. Iedere keer opnieuw vinden zij Stakeknife meer waard. Zij offeren 18 van hun eigen informanten en agenten op. Operatie Kenova, zoals MI5 het noemde, moest kost wat kost doorgaan. Ook ten koste van het leven van eigen agenten. Of deze agenten dan familie hadden? Deed niet ter zake. Of deze agenten een week lang gefolterd werden? Ook dat deed niet ter zake.

‘Freddie’ was lid van het Nutting Team van de IRA, maar daar blijft het niet bij. Nog een van de leden van het team zou ook op de loonlijst van MI5 gestaan hebben, namelijk John Joe Magee. Tijdens een proces verklaarde ‘Kevin Fulton’ (zelf agent van de Britse geheime dienst) dat John Joe Magee het hoofd was van de sectie waar hij bij de Britten voor werkte. Magee was voor hij bij de IRA kwam lid van de Britse elite eenheid SBS, (Special Boat Service). En net deze John Joe Magee stond aan het hoofd van het Nutting Team.

Bijzonderheid van Freddie Scappaticci, hij zou Stakeknife zijn, de meest waardevolle en hoogste dubbelspion van MI5 bij de IRA. Scappaticci ontkent overigens tot op de dag van vandaag. In de loop der jaren stapelen zich echter steeds meer bewijzen op, bewijzen die hem als Stakeknife aanwijzen.

Nu zijn bewijzen in de spionagewereld lang niet altijd wat ze lijken te zijn en of ‘Freddie Scappaticci daadwerkelijk Stakeknife was, is voor een andere reden twijfelachtig. John Joe Magee was het hoofd van het Nutting Team. Hij zal dus waarschijnlijk voor MI5 betere en meer waardevolle contacten binnen de IRA gehad hebben dan een van zijn handlangers. Maar ook dat is momenteel nog een open vraag.

En vragen stellen binnen de spionagewereld is allesbehalve ongevaarlijk. Eamon Collins interviewde beide, Scappaticci en John Joe Magee voor zijn boek Killing Rage. In het interview geven beide ronduit en lachend toe zelf mensen vermoord te hebben. Voor Eamon Collins liep het trouwens ook verkeerd af. De IRA vermoorde hem later.

Momenteel probeert men de hele zaak te onderzoeken. Dat gaat, logischerwijze, niet echt van harte aan beide kanten. Echter Operatie Kenova van MI5 maakt een ding heel duidelijk, de mislukte aanslag op Skripal lijkt kinderspel te zijn met dat wat MI5 op zijn kerfstok heeft en de enorme poeha die de Britten erom maken ziet er ineens ook heel anders uit.

Bron: MailOnline, BBC, Wikipedia

Fotografie: Wikipedia

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk