VOORMALIG CHINESE TOP GEHEIME DIENST LEIDER KRIJGT LEVENSLANG IN CHINA

Een van de voormalige top functionarissen van de Chinese geheime dienst gaat voor de rest van zijn leven achter de tralies. Maar dan wel in China zelf. En dan komt ie nog goed weg ook.

Lambert Rinkens, Landgraaf 27 december 2018, 23:42

Ma Lian heeft het er levend van afgebracht. Minder plèsant voor hem is dat hij de rest van zijn leven in een Chinese gevangenis mag verblijven. De rechtbank in Dalian was niet mals in haar uitspraak.

Ma Lian werd onder andere veroordeeld wegens corruptie. Hij nam en passant $15.6 miljoen mee naar de verkeerde bankrekening. Maar dat was niet alles waar de zaak om draaide.

Ma Lian bleek ook verbindingen te hebben naar een zeker Guo Wengui. Deze voormalige Chinese miljardair (hij was een van de allerrijksten van China) wordt al sinds 2015 door de Chinezen gezocht. Guo wordt gezocht voor grootschalige corruptie en bedreiging. Hij ontvluchte het land en is nog steeds spoorloos.

De Chinese president Xi Jinping is al geruime tijd bezig met een grootschalige anti-corruptie actie. Hij gaat door alle rangen en standen bij deze schoonmaak. Het feit dat ook de absolute top aanpakt, wordt door weer anderen uitgelegd als zijnde een actie om zijn eigen positie te consolideren.

President Xi is een van de meest machtige Chinese leiders sinds decennia. Zijn positie is onbetwist. Nog niet zo gek lang geleden liet hij zich tot president voor het leven uitroepen.

Daar kan Ma Lian dan van achter de tralies naar kijken.

Bron: BBC

Fotografie:

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk