AMERIKAAN DOORKRUIST ALS EERSTE ZUIDPOOL HELEMAAL IN ZIJN UPPIE

Collin O’Brady is de eerste man die, voor zover bekend, Antartica alleen en zonder verdere hulp heeft weten te doorkruisen. Hij wist de klus in in 54 dagen te klaren. Maar dan wel 54 dagen van afzien en vooral zwoegen.

Lambert Rinkens, Landgraaf 27 december 2018, 20;18

De prestatie die Collin O’Brady heeft weten neer te zetten is echt wel bijzonder te noemen. Alleen en zonder hulp de Zuidpool te voet doorkruisen is echt geen normale prestatie. Om het op zijn echte waarde te kunnen schatten moeten we enige jaren terug in de tijd. Naar het jaar 1912 en naar robert Falcoon Scott en zijn team om exacter te zijn.

De Britse marine-officier trok er samen met vier anderen op uit om als eerste de meest zuidelijke plek ter aarde te bereiken. Het centrum van Antartica was hun doel. het eindigde als volstrekt drama. Zij wisten na wekenlange ontberingen en bovenmenselijke inspanning hun doel te bereiken. Tot hun grote ontsteltenis zagen zij bij aankomst de Noorse vlag wapperen op de plek waar zij wekenlang naar toe geworsteld waren. De Noor Amundsen was hen vijf weken voor geweest. Hij schreef in zijn dagboek: ‘Het ergste is gebeurd… alle dagdromerij moet weg… Grote God! Dit is een verschrikkelijke plek.”

Het drama ging echter veel verder. Tijdens hun terugtocht zouden zij enkele van te voren ingerichte voedseldepots moeten aandoen. De inspanning en ontberingen werden hen echter te veel. De groep dunde steeds verder uit. Het gebrek aan voedsel door het missen van een van de voedseldepots deed ook de laatsten van hen de das om. Op de afbeelding, een van de laatste genomen foto’s, zijn de ontberingen en de gevolgen daarvan meer dan duidelijk zichtbaar in de gezichten van de mannen af te lezen.

Om dat wat Collin O’Brady nu gepresteerd heeft in perspectief te zetten; hij ging alleen, geen mens in de buurt om hulp te vragen, geen mens om mee te spreken. Geen honden of rendieren die de slee met voedsel, tent of wat dan ook te trekken. En hoe vreemd het ook mag klinken: van de 1500 kilometer lange tocht ging veruit het grootste gedeelte bergop.

In zijn woorden klonk het zo: “Niet alleen trok ik de …. slee de hele dag, maar ik moest hem over duizenden hobbels en bulten heen trekken die door de vernietigende wind gemaakt werden.”

Een van de dagen, de 18de november, vond hij zijn slee na een overnachting terug, compleet begraven onder de sneeuw door de wind opgehoopt. Eerst moest hij zijn slee uitgraven om daarna de hele dag het kreng over de bulten heen te moeten trekken met een constante, de hele dag aanhoudende ijs- en ijskoude tegenwind van bijna 50 kilometer per uur. En dat was maar een van de 54 dagen.

Bij aankomst belde hij met zijn familie : “I did it!”, en bedankte zich voor hun morele ondersteuning. Kort maar krachtig was de boodschap. In het verleden beklom hij ook al de Mount Everest. Wat het volgende op zijn programma is? Zijn vrouw zei er het volgende over: “Op dit moment gaan we eerst dit eens vieren. Dan zien we wel wat er aan de horizon opdoemt.”

Dat daar een nieuwe uitdaging verschijnt, lijkt meer dan duidelijk. Collin O’Brady lijkt niet het type te zijn dat van stilzitten houdt.

Bron: Associated Press

Fotografie; Collin O’Brady, Wikipedia

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk