VOOR REIZIGERS EN FOTOGRAFEN DIE VAN DRUKTE EN KLEUR HOUDEN DE KUMB MELA

Daar sta je dan, waar gaan we of ga ik volgend jaar op vakantie? Nou, dat ligt er maar aan. Als je niet bang bent voor een beetje drukte, van kleuren houdt én ook nog eens van leuke vakantiekiekjes? Dan misschien de Kumb Mela, in India.

Lambert Rinkens, Landgraaf 26 december 2018, 19:44

Mocht nu iemand denken: “Dat is het, daar ga ik naar toe!” Bij deze wat informatie over dit spektakel. Want dat is het dus echt, een waar spektakel. En in alle opzichten!

De Kumb Mela oftewel het ‘Kruikenfeest’ is het grootste Hindoeïstische feest in India. En dan ben je al meteen gewaarschuwd. Dan wordt het dus echt druk. Het feest mag dan wel weken lang duren (ruim zes weken), maar druk is het dus echt. Zeg maar gerust MEGAdruk.

Tijdens het feest nemen de gelovigen een bad in de heilige rivier om zich dus ook spiritueel te reinigen. Op 14 april 2001 namen maar liefst 10 miljoen van hen een bad in de rivier, op een dag dus!

Het feest heeft een cyclus van 12 jaar met vier ‘kleinere feesten ‘om de drie jaar. Een aantal van tussen 30 en 70 miljoen bezoekers per feest is allesbehalve bijzonder. Dat is gewoon vaste prik. En met rond de 42 dagen is dat ruim 1 miljoen per dag. De laatste keer lag het gemiddelde op 1.6 miljoen per dag.

Bij een van de edities vond er tijdens de opening van het feest een stormloop plaats. Eindresultaat: 36 doden en 39 gewonden. Tip: blijf enigszins uit de buurt tijdens de opening! Er is meer dan genoeg te zien en te fotograferen. Neem een bootje en bekijk het spektabel vanaf het water. Dat levert dan in ieder geval ook nog iets van rust op.

Voor fotografen is het een absoluut feest. De kleuren, de gewaden, portretfotografie, landschappen, zonsondergangen, et cetera noem het maar op. Met een reserve batterij per dag gaat men het echt niet redden.

De Kumb Mela vindt volgend jaar plaats van 15 januari tot 4 maart. Genoeg tijd om een leuk plaatje te schieten dus.

Bron: Wikipedia

Fotografie: Htoindia,Kumbmelaindia

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk