PASSIE, INGETOGENHEID, HUMOR EN KERST BIJ GALA FANFARE ABDISSENBOSCH

Alles zat er gisteren in tijdens het kerstgala van Fanfare Abdissenbosch 2018. Dwars door ettelijke muzikale genres heen waren de nummers gekozen. Maar dat was en is lang niet de belangrijkste conclusie van gisteravond. Een reportage.

Lambert Rinkens, Landgraaf 16 december 2018, 18:34

Volop media aandacht voor het traditionele Kerstgala in de Residentie gisteravond en dat mag ook wel. Als er zoveel stijlen in een mal gegoten worden en de uitkomst is top mag dat bekend gemaakt worden. Maar zoals gezegd dat is allesbehalve de belangrijkste conclusie.

De essentie van het kerstgala is dat iedereen kan zien en voelen op welke manier er samengewerkt wordt tussen gasten en fanfare. Muziek verbindt dus wel degelijk. Laten we er maar eens stap voor stap door heen lopen.

Presentatrice Sandy Kicken opent het bal. En zij zet meteen de toon: dat leveren aan informatie wat nodig is, enkele kwinkslagen er bij en met gevoel aankondigen wat er komen gaat. En dat zijn eerst de Crombacher Muzikanten uit Kerkrade.

sj

De Crombacher Muzikanten spelen eerst dat wat je niet echt verwacht tijdens een kerstgala. Maar het functioneert wel! De stemming wordt meteen op een losjes en vrolijke toon gezet. Tsjechische, Moravische en Oostenrijkse nummers die gevolgd worden door een speciaal naar de kerstsfeer omgeschreven nummer. De Crombacher Muzikanten zijn meer dan een blaaskapel. Een van de ‘voorwaarden’ om er bij te komen is dat ze meer willen dan musiceren, de leden moeten stuk voor stuk, buiten het spelen op zich, ook dit soort zaken toevoegen. En dat is meteen de garantie dat je muzikaal blijft groeien. De toon is gezet.

Tat Perry vertolkt het ook op zijn eigen manier. Vol passie stapt hij van Route 66 naar My Way van Frank Sinatra over. Zijn bijnaam van Tat Sumatra komt dus inderdaad niet uit de lucht vallen. Hij maakt de cirkel rond. Hij duikt er helemaal in, intens, vol geconcentreerd en een bak vol passie. En dat van die aparte stem blijkt dus bewaarheid te worden. De zaal wordt er muisstil van!

Dan komen we vanzelf bij Dyanne Sleijpen. Zij combineert passie met humor en veel gevoel voor wat er bij een mens van binnen gebeurd. Een eenvoudig iets als chocola blijkt ineens veel meer te kunnen zijn. Maar met het nummer ‘Dit zien mien hande’, naar een gedicht van Toon Hermans, weet Dyanne het publiek dus écht diep van binnen te raken. Nu raken gedichten van Toon Hermans altijd het menselijke. Met een paar woorden een mens echt weten te ontroeren is op zich al een kunst. Toon Hermans was daar een meester in. Het dan echter ook zó weten te vertolken, ook dat mag je gerust kunst noemen. 

En dat was dus alleen maar dat wat er gebeurde vóór de pauze. Het gaat na de pauze steeds meer naar de kerst toe. Met dezelfde passie en gedrevenheid. Dirigent Jos Kuipers en de fanfare hebben er hun plezier aan. Wat niet wegneemt dat Jos Kuipers als dirigent de touwtjes strak in handen houdt. En ja, hij kan streng zijn. Maar ook daar heb je een dirigent voor. Echter,  wat hij wel doet is vooral steun geven en motiveren. Maar tegelijkertijd gaat ook dát gepaard met humor en passie.

En de mix van stijlen? Tja, dat blijft dus een van die muzikale wondertjes. Verbazingwekkend hoe zo iets iedere keer opnieuw blijkt te functioneren. Een mens zou al bijna aftellen naar het volgende kerstgala. Maar eerst nog nagenieten van deze keer.

Informatie over Fanfare Abdissenbosch:

http://www.fanfareabdisschenbosch.nl


Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk