CHINA INTRODUCEERT EERSTE VIRTUELE NIEUWSLEZER

In China maakt men veel meer en sneller dan elders stappen om alles onder controle te houden. Veranderingen om de staat nog meer controle te geven worden niet te stuiten uitgevoerd. Ook bij het nieuws.

Een commentaar.

Lambert Rinkens, Landgraaf 14 november 2018, 14:37

“Nieuwslezers in China hebben er concurrentie bijgekregen…”, zo brengt persbureau Reuters het. Maar het gaat wel degelijk een stap verder. Het is geen concurrentie, het zijn gewoonweg de vervangers. Chinese nieuwslezers hoeven zich niet de illusie te maken dat dit nog te stoppen is. Zij als mens gaan het loodje leggen in de strijd met de virtuele toekomst.

De AI (AI staat voor Artificial Intelligence) nieuwslezer werd door het Chinese staatspersbureau Xinhua en Sogou Inc ontwikkeld en gepresenteerd tijdens de World Internet Conference in Wuzhen.

Het model is gebaseerd op de anchorman Qiu Hao en is een volgende stap in het voorwaarts pushen van China’s AI, van beveiliging, robots en zelf-besturende auto’s.

In nog een Xinhua video presenteerde zich een andere virtuele presentator en verkondigde : ‘… zich onvermoeibaar in te zullen zetten om continu informatie te verstrekken vanaf het moment dat de tekst bij hem is ingevoerd.”

Het virtuele model beschikt over de mogelijkheid menselijke gezichtsuitdrukkingen en gebaren zo goed als perfect te kunnen imiteren. In de toekomst zal menigeen niet eens meer in de gaten hebben dat hij naar een virtuele mens zit te kijken en luisteren. Net zo min, en daar schuilt het grote gevaar in, zal hij ook absoluut niet meer weten of dat wat hem daar aan informatie wordt voorgeschoteld ook wel daadwerkelijk de waarheid is.

Het is de volgende stap van een staat om de media volledig onder controle te krijgen. Zodra dit gebeurd is de vrije media een enorme klap uitgedeeld. De ‘controlerende’ functie als waakhond van de journalistiek wordt daar steeds meer mee uitgeschakeld. De digitale controle op de media gaat ook steeds verder. De door Israël ontwikkelde spyware Pegasus wordt al in tal van landen gebruikt (ook in zogenaamde democratieën) om bij de vrije pers ‘mee te lezen’. Landen waarin dit toegestaan of illegaal toepast wordt met medeweten van regeringen, zijn standaard als dictatuur of door en door corrupt te zien. En media die hierin meegaan zijn met een gerust hart ‘de rotte appels in het journalistieke mandje’ te noemen.

De firma Sogou verklaarde nog niet te weten wanneer de virtuele lezer daadwerkelijk in gebruik zal worden genomen. Maar dat het gebeuren gaat en sneller dan menigeen nu denkt staat als een paal boven water.

Bron: Reuters

Fotografie: AFP

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram