BRITS KABINET GAAT AKKOORD MET BREXIT ONTWERPPLAN

Het Britse kabinet gaat akkoord met Theresa May’s idee om het voorgelegde ontwerp-akkoord betreffende de Brexit te accepteren. En hoe verder?

Een commentaar

Dat de vergadering over het wel, al dan niet accepteren van het ontwerpplan wel even ging duren was te verwachten. Lang niet iedereen is er blij mee in het kabinet. Maar hebben zij überhaupt nog een keus?

Het afwijzen zou namelijk wel eens Theresa May de kop hebben kunnen kosten en dan? Daar licht het kabinet niet op te wachten. Daarenboven, wie in het kabinet wil daar de schuld van krijgen, met een verdere politieke carrière nog in het achterhoofd. Die carrière kan hij/zij zich dan wel op de buik schrijven binnen de conservatieve partij.

Nu mag het Britse parlement zich erover buigen. En daar geldt een verhaal van gelijke strekking. Het carrière verhaal geldt dan in mindere mate maar wel menig ander doemscenario.

In principe kan Theresa May daar geen meerderheid voor halen. Maar dat is in principe. Zouden de Brexit hardliners voet bij stuk houden valt het kabinet. En daar ligt bij de conservatuieven niemand op te wachten.

Het gevecht met tegenstander Labour wil men nu op dit moment al eens helemaal niet hebben. Een tweede referendum over de Brexit zien ze absoluut niet zitten en zouden zij ook nooit meer winnen.

Menigeen mag dan wel hopen dat het kabinet bij de Britten onderuit gaat, maar of dat daadwerkelijk ook gebeurd? De praktijk leert dat mensen die eenmaal met hun reet in het pluche zitten daar maar heel moeilijk en liefst onder wat voor omstandigheden dan ook willen blijven zitten.

Als de Conservatieven hun eigen partij op willen blazen hebben ze nu de kans, maar dat lijkt heel twijfelachtig. Het zal heel wat leugens kosten om het als een goed akkoord te verkopen, maar daar weet menige Conservatieve politicus wel raad mee. Het aantal Brexit leugens is al niet meer te tellen, daar kunnen er nog wel een paar bij. En de rekening? Ach, die komt later wel.

Lambert Rinkens

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram